Rusland heeft 'plan voor alle Oekraïeners'

Rusland heeft voorstellen om de situatie in Oekraïne 'terug te laten keren naar het raamwerk van het internationale recht', waarbij 'de belangen van alle Oekraïeners meegewogen worden'. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd.

Redactie
Sergei Lavrov John Kerry op 6 maart jongstleden. Beeld REUTERS
Sergei Lavrov John Kerry op 6 maart jongstleden.Beeld REUTERS

Premier Poetin zegt dat hij Lavrov opdracht heeft gegeven om zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry uit te nodigen voor 'nadere beraadslagingen.' Lavrov zegt dat hij Kerry afgelopen zaterdag heeft gevraagd om vandaag in overleg te treden, maar dat Kerry dat verzoek heeft afgeslagen.

De nieuwe machthebbers op het schiereiland de Krim hebben de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) uitgenodigd te komen kijken naar het referendum van zondag. Ze organiseren het referendum om de bevolking te vragen of de Krim als autonoom onderdeel bij Oekraïne moet blijven of onderdeel moet worden van de Russische Federatie.

Jatsenjoek
De Oekraïense interim-premier Areni Jatsenjoek heeft ondertussen laten weten dat hij naar New York gaat om er donderdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe te spreken. hij probeert te bereiken dat het referendum van zondag wordt afgeblazen.

Jatsenjoek heeft Rusland gevraagd het referendum te verhinderen. Volgens de plaatselijke autoriteiten stemt zeker 80 procent voor toetreding.

Eieren
Presidentskandidaat en ex-bokskampioen Vitali Klitsjko heeft intussen eieren, vuurwerk en stenen naar zijn hoofd gekregen. Dat gebeurde in de Oost-Oekraïense stad Charkov. De 42-jarige ex-bokser was lang het gezicht van de pro-westerse betogers op het centrale plein van de hoofdstad Kiev tegen president Viktor Janoekovitsj. De regering van de pro-Russische Janoekovitsj kwam 22 februari ten val.

Klitsjko hield ondanks de boze pro-Russische betogers onder bescherming van lijfwachten en paraplu's een rede op het centrale plein van Charkov.
De machtswisseling is impopulair in Russischtalige delen in het zuiden en oosten van Oekraïne. De nieuwe machthebbers zijn voortgekomen uit pro-westerse en uit extreemrechtse nationalistische bewegingen die de Russische taal en het Rusland niet goed zijn gezind.

Valdimir Poetin afgelopen zaterdag tijdens de Paralympische Winterspelen in Sotsji. Beeld ap
Valdimir Poetin afgelopen zaterdag tijdens de Paralympische Winterspelen in Sotsji.Beeld ap

Grenspost
Het Russische persbureau Interfax meldt dat Russische troepen het vuur hebben geopend terwijl ze een Oekraïense grenspost overnamen. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. De Russen kwamen naar een basis in Bachtsjisaraj en namen mobiele telefoons en voertuigen van de Oekraïeners af.

Volgens Oekraïense waarnemers is het niet de enige plek die Russische militairen vandaag onder hun controle hebben gebracht. Volgens medische bronnen is het militair ziekenhuis in de hoofdstad Simferopol enige tijd in handen is geweest van Russische militairen. Ze zouden het personeel hebben geïntimideerd en hebben samengedreven om de nieuwe leiding van het hospitaal te ontmoeten.

Raketbasis
Daarnaast zouden er vandaag ook Oekraïense militairen in Sebastopol zijn ontwapend die een raketbasis bewaakten. Circa 200 Russen kwamen naar de basis toe en dreigden geweld te gebruiken als de Oekraïeners zich niet overgaven,volgens de Oekraïense tv.

Russische militairen namen gistermorgen ook al een Oekraïense grenspost over. Dat was in het westen van de Krim. Ongeveer dertig personeelsleden werden daarbij opgesloten.

De Oekraïense oproerpolitie houdt een groep pro-Russische demonstranten tegen in Donetsk. Beeld ap
De Oekraïense oproerpolitie houdt een groep pro-Russische demonstranten tegen in Donetsk.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden