Rusland-hausse in export groente en fruit is voorbij

De export van groenten en fruit naar Rusland komt dit jaar in rustiger vaarwater. Dat voorspelt de Algemene Nederlandse Bond van Groenten- en Fruitexporteurs....

ANP

ANP

DEN HAAG

Vorig jaar steeg de uitvoer naar Rusland spectaculair van 3500 naar 115 duizend ton. 'Als we in 1995 60 tot 70 procent behalen van het volumeniveau van 1994 kunnen we redelijk tevreden zijn', aldus voorzitter J. Verbeek maandag in Den Haag bij de presentatie van het jaarverslag 1994. Verbeek constateert dat de koopkracht van de Russische consument terugloopt. 'Men koopt minder vaak en minder luxe.'

De export van Zuideuropese groenten en fruit via Nederland naar Rusland zal bovendien lastiger worden, denkt Verbeek. Verschillende Zuideuropese landen slagen er in zelf de weg naar de Russische afnemers te vinden.

Overigens brengt de handel met Rusland wel risico's met zich mee voor de exporteurs, zo constateert Verbeek. Diverse exporteurs hebben reeds financiële klappen opgelopen, omdat ze op krediet hadden geleverd in plaats van contante betaling te vragen.

De bond van groenten- en fruitexporteurs zegt dat de concurrentie op de Europese markt steeds feller wordt. Met name Spanje ontwikkelt zich tot een geduchte concurrent. De harde gulden, de goedkope peseta en de subsidiestromen vanuit Brussel naar zuid-Europa maken het er niet eenvoudiger op, aldus Verbeek.

De export naar Duitsland - Nederlands belangrijkste afnemer - is vorig jaar gedaald. Inmiddels is het dieptepunt gepasseerd. De nieuwe merken Nederlandse tomaten slaan redelijk goed aan bij de Duitse consument, aldus Verbeek.

Staatssecretaris Terpstra (volksgezondheid) heeft maandag in Den Haag een internationale conferentie opgeroepen wetenschappelijke argumenten voorop te zetten bij het opstellen van normen voor resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit en niet de handelspolitiek.

In Den Haag zijn 230 gedelegeerden uit 52 landen en van tien internationale organisaties deze week bijeen voor de 27e vergadering van de Codex Committee on Pesticide Residues (CCPR), die (internationale) normen ontwikkelt over de toelaatbaarheid van resten van bestrijdingsmiddelen op voeding.

Resten van bestrijdingsmiddelen op druiven, graan, sinaasappelen of appels waren meermalen reden om deze produkten uit een land te weren. In de Wereld Handels Organisatie zijn inmiddels afspraken gemaakt over procedures om dergelijke conflicten te beslechten. Bij de handelsconflicten spelen de normen van de CCPR een belangrijke rol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden