'Rusland handelt uit zwakte, niet uit kracht'

'Rusland is een regionale macht die een aantal van zijn directe buren bedreigt, niet uit kracht, maar uit zwakte.' In stevige bewoordingen haalde de Amerikaanse president Barack Obama uit naar de Russische president Poetin tijdens de afsluitende persconferentie van de NSS. Het schenden van het internationaal recht door de invasie van de Krim is een teken van 'minder invloed van Rusland op zijn buurlanden, niet meer'.

Sterker nog, concludeerde Obama, Rusland boezemde hem minder angst in dan het risico op het afgaan van een nucleaire bom in Manhattan. De annexatie van de Oekraïense Krim is dan ook geen 'done deal', stelde de president. De internationale gemeenschap kan de inlijving van de Krim door Russische troepen en een 'vluchtig' georganiseerd referendum niet zien als een 'legitiem proces'.

Obama onderkende wel de facts on the ground: de Russische soldaten op de Krim die niet zomaar met militaire macht zijn te verdrijven, de bevolking op de Krim die grotendeels voor Rusland is, de historische banden tussen Oekraïne en Rusland. 'Het zou oneerlijk zijn te suggereren dat er een gemakkelijke oplossing bestaat voor dit probleem.'

'Keuze is aan Poetin'
Het is nu aan Rusland om te laten zien dat het land zich opnieuw kan gaan houden aan internationale wetgeving. Die keuze is echter aan president Poetin, zei Obama. 'Het is zijn keuze, hij is de president.' Als Rusland toch kiest voor verdere escalatie, kan het land stevigere sancties verwachten. Hij onderstreepte het belang van een gezamenlijk optreden van de internationale gemeenschap.

Vooralsnog hebben de VS en de EU gerichte sancties opgelegd, zoals het bevriezen van tegoeden en het opleggen van uitreisverboden aan specifieke mensen uit het regime van Poetin. De westerse bondgenoten beraden zich nog op bredere economische sancties die ook de bevolking van Rusland zouden treffen.

Geen militaire actie
Een militaire reactie is op dit moment niet aan de orde, stelde Obama. Pas als een NAVO-lid zou worden bedreigd door Rusland komt een militair optreden in zicht. Elk land dat lid is van de NAVO kan rekenen op bescherming, zei Obama, maar voor landen die geen lid zijn van deze organisatie 'oefent de wereld internationale druk uit'.

Obama zei desgevraagd dat hij niet vindt dat deze crisis bewijst dat de invloed van de VS tanende is. 'Er zullen altijd slechte dingen gebeuren in de wereld. Maar als er wat gebeurt kijkt de wereld naar de VS voor een antwoord. Daarom zetten we ons in en spreken we ons uit over wat goed is en wat slecht is.'

Obama tijdens de persconferentie. Beeld reuters
President Obama luistert naar premier Rutte tijdens de persconferentie aan het eind van de nucleaire top in Den Haag. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden