Rusland geschorst voor Winterspelen - 'schone' sporters mogen meedoen onder olympische vlag

Geen Russische medailles, vlaggen en sporttenues op de Winterspelen van 2018. Het Internationaal Olympisch Comité heeft Team Rusland uitgesloten van deelname aan het grootste sporttoernooi ter wereld.

Het Russische olympische team op de openingsceremonie van de Winterspelen in Sotsji.Beeld epa

Russische sporters mogen deze winter in Pyeongchang alleen uitkomen als neutrale sporters onder de olympische vlag, zo kondigde het IOC dinsdagavond aan in Lausanne. De sporters moeten aantonen dat ze nooit op doping zijn betrapt en geen controles hebben gemist.

Dat betekent dat verschillende Russische sporters deelname kunnen vergeten. Onder meer langebaankampioenen Pavel Koelizjnikov, Denis Joeskov en Olga Fatkoelina zijn eerder in hun loopbaan gestraft voor dopinggebruik.

Met de uitsluiting van het Russische team straft het IOC de Russische overheid voor de uitvoering van een grootschalig dopingprogramma tijdens de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji.

IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens de persconferentie in Lausanne.Beeld afp

Straffen

Het IOC kondigde ook straffen aan voor personen die zij verantwoordelijk houdt voor het bedrog. De toenmalige Russische minister van Sport (en huidig organisator van het WK Voetbal 2018), Vitali Moetko, en diens plaatsvervanger Joeri Nagornych zijn uitgesloten van alle toekomstige Olympische Spelen. Een onderzoekscommissie van het IOC vond in de afgelopen 17 maanden geen bewijs dat president Poetin opdracht gaf voor het dopingprogramma.

Het IOC schorste ook het Russische Olympisch Comité en legde haar een boete op van 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) ter compensatie van de kosten van het onderzoek naar de Russische dopingpraktijken. Functionarissen van het Russische sportministerie zullen niet geaccrediteerd worden voor een plekje op de tribune.

Russische sporters zullen uitkomen in sportkleding met de tekst 'Olympisch Sporter uit Rusland'. Winnen ze een medaille, dan geen Russisch volkslied maar het olympische lied tijdens de ceremonie.

Boycot

Meteen na de bekendmaking van de straf liet de Russische publieke omroep weten de Spelen van Pyeongchang niet uit te zullen zenden. Russische politici zinspeelden eerder op een volledige boycot van de Winterspelen in geval van schorsing van het Russische team, maar de regering zette dinsdagavond geen stappen in die richting. 'Doet het pijn? Erg. Overleven we? Ja', schreef Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, op Facebook. President Poetin, die het mogelijk ontbreken van Russische symbolen eerder 'vernederend' noemde, reageert naar verwachting woensdag.

De voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, Aleksander Zjoekov, spreekt van een compromis. Oké, Team Rusland doet niet mee, maar Russische sporters wel. En bovendien met de tekst 'Olympisch Sporter uit Rusland' op hun pak en niet als geheel onafhankelijk atleet, waar het IOC in het verleden voor koos.

Grigori Rodtsjenkov, voormalig directeur van het Russische antidopinglaboratorium, bracht de zaak aan het rollen (foto uit 2007).Beeld epa

Excuses geweigerd

De boodschap van het IOC had inderdaad ongunstiger kunnen uitpakken voor Russische sporters. De uitsluiting van het Russische team was het minste dat Russen konden verwachten: de afgelopen weken liet het IOC immers zien zeker te zijn over het bestaan van het Russische staatsdopingprogramma door levenslange schorsingen op te leggen aan 25 leden van het Russische team dat in Sotsji aanvankelijk het medailleklassement won - na de schorsingen is Rusland naar de derde plek gezakt achter Noorwegen en Canada.

Wat de kansen van de Russische sporters ook niet ten goede kwam: de Russische overheid blijft weigeren om haar excuses aan te bieden voor het bedrog, ondanks getuigenverslagen en forensische bewijzen die de afgelopen twee jaar naar buiten kwamen voor een dopingprogramma waar meer dan duizend Russische sporters van profiteerden volgens antidopingautoriteit Wada.

Maar het IOC weigerde een straf op te leggen die de afgelopen maanden bepleit werd door verschillende dopingbestrijders: uitsluiting van alle Russische sporters. IOC-voorzitter Thomas Bach wilde die stap niet nemen om 'schone sporters te beschermen'.

Dopingjagers roepen op tot uitsluiting Rusland bij Winterspelen
Nationale antidopinginstituten dringen al heel lang aan op een boycot van de officiële Russische sportdelegatie. Russische sporters zouden alleen mogen meedoen onder neutrale vlag, mits ze de afgelopen jaren voldoende zijn gecontroleerd op verboden middelen.

'Grigori Rodtsjenkov bezat een atoombom van informatie'
Wielrennende filmmaker Bryan Fogel vertelt hoe hij op een gigantisch dopingschandaal stuitte - nu te zien op Netflix.

Het Russische schaatsteam: verdacht, maar niet verslagen
Russische schaatsers worden argwanend bejegend, na twee dopingrapporten. Ze trainen vrolijk door. Hoewel? 'Voor het Westen ben ik een zondaar. Dat is voor altijd', meent sprinter Koelizjnikov. Op bezoek bij een gewantrouwde sportploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden