Rusland geeft fors minder uit aan defensie

Grootste daling sinds aantreden van president Poetin zestien jaar geleden

Rusland gaat onder druk van de tegenvallende olie- en gasinkomsten flink het mes zetten in de defensieorders. In een vraaggesprek met de Wall Street Journal zei Sergej Tsjemezov, de topman van het Russische staatsdefensiebedrijf Rostec, dat de wapenbestellingen dit jaar vermoedelijk met 10 procent dalen.

Militairen uit Tanzania bekijken op een wapenbeurs in 2014 een door Rostec vervaardigde Kalashnikov. Beeld AP

De opmerking van Tsjemezov illustreert de financiële problemen waarmee Rusland de afgelopen tijd te kampen heeft, als gevolg van de daling van de olieprijzen. De prijs van een vat olie is sinds juli 2014 gedaald van 115 tot slechts 40 dollar.

Rusland heeft bovendien last van de economische sancties die het Westen heeft afgekondigd wegens de annexatie van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne.

Eerder deze maand liet de Russische onderminister van Defensie, Tatjana Sjevtsova, al weten dat het defensiebudget met 5 procent naar beneden zal gaan. Dat is minder dan waar minister van Financiën Anton Siloeanov op had aangedrongen: hij had gevraagd om een reductie met 10 procent, net zoveel als op alle andere departementen wordt bezuinigd. Niettemin is het de grootste daling van de defensieuitgaven sinds president Poetin zestien jaar geleden aantrad.

Onhaalbaar streefcijfer

In 2010 kondigde Poetin een grootscheeps moderniseringsprogramma voor de strijdkrachten af. Doel is dat in 2020 minimaal 70 procent van de wapens waarover de Russische strijdkrachten beschikken moet zijn vervangen door nieuwe wapens. Dat lijkt nu een onhaalbaar streefcijfer. Met het programma is bijna 300 miljard euro gemoeid, maar dat is nog altijd veel minder dan de Verenigde Staten in één jaar uitgeven aan defensie.

Volgens Tsjemezov zullen alle lopende projecten doorgaan, zoals de productie van de T-14 Armata, een hypermoderne tank met een onbemande geschutskoepel. De eerste reguliere exemplaren daarvan rollen dit jaar van de band. In totaal zou het Russische leger in 2020 de beschikking moeten krijgen over liefst 2.300 stuks, maar ook dat lijkt gezien de financiële problemen niet haalbaar.

De nieuwe T-14 Armata tank. Beeld epa

Wapenexport

Tsjemezov kondigde in het interview ook aan dat Rusland later dit jaar S-300 lanceersystemen voor luchtdoelraketten zal leveren aan Iran. Moskou tekende al jaren geleden een contract met Iran voor de levering van de S-300 raketten, maar schortte de levering op nadat de VN een wapenembargo tegen Iran had ingesteld om het land onder druk te zetten af te zien van de productie van kernwapens. Nu er een deal is met Iran, kan de levering alsnog doorgaan, ondanks ernstige bezwaren van Israël.

Voor Rusland vormt de wapenexport de belangrijkste bron van inkomsten na de uitvoer van olie en gas. Vooral China en India nemen veel Russische wapens af.

S-300 lanceersystemen. Beeld afp

Ondanks de westerse sancties boekte de Russische wapenindustrie vorig jaar uitstekende resultaten, maar de verwachting is dat de sector dit jaar minder florissante cijfers zal laten zien als gevolg van het teruglopen van de staatsbestellingen.

Volgens Tsjemezov hebben de westerse sancties een positief effect op de Russische defensie-industrie, omdat die nu zelf allerlei vervangende onderdelen produceert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.