Rusland garandeert veiligheid rebellen indien zij Oost-Ghouta verlaten, om eind te maken aan bloedige strijd

Het Russische ministerie van Defensie heeft de overgebleven rebellen in Oost-Ghouta een vrijgeleide aangeboden. Moskou zei dinsdag dat het de veiligheid zal garanderen van de strijders en hun families als ze bereid zijn de rebellenenclave bij Damascus te verlaten. Ook mogen ze hun persoonlijke wapens meenemen.

Een hulpkonvooi komt aan in Douma.Beeld AFP

Het aanbod komt terwijl het Syrische leger terreinwinst boekt bij de verovering van het nog enige bolwerk van de oppositie in de hoofdstad.

Het leger heeft in de afgelopen dagen, ondanks een beperkt bestand, met behulp van Russische bombardementen een derde van de enclave ingenomen. Dit meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat de strijd bijhoudt.

Door de terreinwinst dreigt het gebied in twee stukken te worden verdeeld. 'De immuniteit van alle strijders die besluiten om met hun families Oost-Ghouta te verlaten, wordt gegarandeerd', aldus het ministerie van Defensie in Moskou in een verklaring. 'Vervoer wordt geregeld en de route zal worden beveiligd.'

Rusland wil dat de rebellen gebruikmaken van de corridors die vorige week door de Syrische regering werden ingesteld om de evacuatie van onder anderen zieken en gewonden mogelijk te maken. Het is niet duidelijk waar de strijders naartoe moeten als ze ingaan op het aanbod van de Russen. Wellicht sturen Moskou en Damascus aan op een aftocht, zoals eerder gebeurde in Aleppo, van de rebellen richting het gebied dat in handen is van de oppositie nabij de Turkse grens.

Het offensief tegen Oost-Ghouta lijkt op eerdere militaire campagnes die Damascus begon nadat Rusland zich in 2015 in de strijd mengde. Met zware luchtbombardementen en een belegering op de grond worden de rebellen uiteindelijk gedwongen hun gebied te verlaten.

De vernietiging in het dorp Utaya in Oost-Ghouta. Het gebied werd maandag opnieuw gebombardeerd.Beeld AFP

Zwaarste nederlaag

Een woordvoerder van een van de belangrijkste strijdgroepen in Oost-Ghouta, reageerde afwijzend op het Russische aanbod. 'Rusland dringt aan op een militaire escalatie en het opleggen van een gedwongen verhuizing', aldus de woordvoerder. Volgens VN-schattingen wonen in het gebied zo'n nog 400 duizend mensen.

De val van Oost-Ghouta zou de zwaarste nederlaag zijn voor de gematigde oppositie tegen Assad sinds Aleppo eind 2016 in handen viel van het leger. De rebellen kunnen het regime dan zo dicht bij de hoofdstad niet meer onder druk zetten. Zij bestoken regelmatig Damascus.

De strijd om Oost-Ghouta, dat al sinds 2013 omsingeld is door het leger, dreigt een van de bloedigste te worden van de zeven jaar durende burgeroorlog. Volgens het Syrisch Observatorium zijn er sinds 18 februari, toen het leger de campagne begon, 780 doden gevallen bij de luchtbombardementen en artillerieaanvallen. President Assad zei zondag dat het leger zal doorgaan met het offensief. Veel burgers hebben nu hun toevlucht gezocht tot het stadje Douma.

Het eerste hulpkonvooi dat in weken Oost-Ghouta bereikte, moest maandag na enige tijd weer vertrekken vanwege beschietingen van het leger. Het Internationale Rode Kruis, dat samen met de VN een konvooi van 46 vrachtwagens naar het gebied stuurde, zei dat een deel van de trucks moest vertrekken hoewel ze niet waren uitgeladen. De meeste hulpgoederen werden afgeleverd in Douma. Het konvooi had voedsel voor zo'n 28 duizend personen, evenals medicijnen. Volgens de oppositie werden maandag zeker vijftig burgers gedood bij nieuwe beschietingen van het leger.

Tanks van het regeringsleger rijden maandag het dorpje Utaya binnen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft het leger de afgelopen dagen eenderde van Oost-Ghouta ingenomen.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden