Rusland erkent staat Palestijnen

Jeruzalem - Feitelijk was er gisteren in het oude Jericho niets nieuws onder de zon. De Sovjet-Unie erkende in 1988 al het recht op het bestaan van een Palestijnse staat, de Russische president Dmitri Medvedev bevestigde dat dinsdag nog eens. Medvedev, op bezoek op de Westelijke Jordaanoever: 'Onze positie is wat dat betreft niet veranderd.'


Medvedev bracht gisteren vanuit Jordanië een bliksembezoek aan Jericho, de 'oudste stad van de wereld', waar Russische bouwvakkers met Russisch geld een museum hebben gebouwd. De Russische staatsman werd vergezeld door de Palestijnse president Mahmoud Abbas.


Medvedev opende in de bijbelse stad het Jericho Museum, dat gebouwd is op land dat tot de revolutie van 1917 eigendom was van tsaristisch Rusland. In 2008 werd de grond door de Palestijnse Autoriteit - symbolisch - teruggeven aan Rusland, dat er een museum bouwde.


Tijdens een gezamenlijke persconferentie prees Abbas de Russen, die, destijds nog onder de paraplu van de Sovjet-Unie, in 1988 'als een van de eersten de staat Palestina erkenden.' Waarop Medvedev antwoordde: 'Rusland maakte die keuze lang geleden. We ondersteunen dat recht van het Palestijnse volk op een eigen staat, met als hoofdstad Oost-Jeruzalem, nog steeds.'


Het communistische Moskou erkende destijds de staat die eerder was uitgeroepen door de Palestijnse leider Jasser Arafat. Andere landen uit het Sovjet-blok, plus een reeks trouwe ontwikkelingslanden, volgden. In de realiteit van de jaren tachtig maakte het overigens niets uit. De gehele Westelijke Jordaanoever was bezet door Israël.


Inmiddels is een deel van de Westbank semi-autonoom, en valt onder de Palestijnse Autoriteit van president Abbas. Volgens de Palestijnen zijn er inmiddels meer dan honderd landen die de staat Palestina, binnen de grenzen van 1967, erkennen. Een aantal Zuid-Amerikaanse landen ging onlangs ook tot erkenning over.


De Palestijnen zijn voornemens om nog dit jaar bij de Verenigde Naties een officieel verzoek tot 'statehood' neer te leggen. Volgens Israël staat die eenzijdige erkenning, waar de Palestijnen naar streven, het vredesproces in de weg.


Rusland maakt deel uit van het zogenoemde Kwartet (VN, Rusland, EU en de VS), dat onder leiding van Tony Blair ijvert voor vrede in het Middden-Oosten. Volgende maand komt men in München weer bijeen.


Medvedev zou ook Israël bezoeken. Maar door een staking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem kon dat niet geregeld worden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden