Nieuwsstaakt-het-vuren Idlib

Rusland en Turkije komen staakt-het-vuren overeen in Noordwest-Syrië

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn het eens geworden over het beëindigen van de vijandelijkheden in Noord-Syrië. Dat hebben de twee leiders donderdag bekendgemaakt. Om middernacht gaat een staakt-het-vuren in.

President Erdogan naast president Poetin tijdens een nieuwsconferentie in Moskou, Rusland.Beeld EPA

President Poetin sprak aan het eind van de zes uur durende onderhandelingen in Moskou de hoop uit dat de overeenkomst met Erdogan een oplossing kan bieden voor de groeiende humanitaire crisis in Syrië, met name voor het lijden van de burgerbevolking in de provincie Idlib, die al weken klem zit tussen oprukkende, door Rusland gesteunde Syrische strijdkrachten en door Turkije gesteunde rebellen.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gaat het staakt-het-vuren in rond 12 uur in de nacht van donderdag op vrijdag, op basis van de huidige frontlinie. Afgesproken is dat er een 12 kilometer brede veiligheidszone komt langs de autoweg M4, die ten zuiden van Idlib van oost naar west loopt. Langs deze ‘safe zone’ gaan Russische en Turkse troepen met ingang van 15 maart gezamenlijk patrouilleren.

Door het staakt-het-vuren voorkomen Poetin en Erdogan een directe confrontatie tussen hun strijdkrachten in Idlib, het laatste bolwerk van de rebellen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Vorige week werden tientallen Turkse soldaten gedood bij een Syrische luchtaanval. Turkije schoot enkele Syrische vliegtuigen uit de lucht. Rusland dreigde daarop Turkse vliegtuigen in het Syrische luchtruim neer te halen.

Vluchtelingenstroom

Vanwege het geweld in Idlib vluchtten afgelopen drie maanden bijna één miljoen mensen naar Turkije. Erdogan zette de vluchtelingenstroom vorige week in om steun van de Europese Unie en de Navo te krijgen tegen Rusland, door te dreigen de grens naar Griekenland open te zetten. Turkije zei donderdag nog speciale politie-eenheden naar de grens te sturen om te voorkomen dat de Griekse politie de vluchtelingen terugstuurt. 

Kort voordat Poetin donderdag in Moskou met Erdogan in conclaaf ging had hij een gesprek over de situatie in Syrië met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Die was een dag eerder in Ankara bij Erdogan op bezoek. Michel informeerde Poetin over de EU-pogingen de migrantenstroom vanuit Turkije te stuiten. 

Poetin zei aan het begin van de besprekingen met Erdogan donderdag dat de situatie in Idlib zo gespannen was dat een-op-een gesprekken met de Turkse leider noodzakelijk waren geworden. Hij sprak zijn leedwezen uit over de dood van de vorige week bij de Syrische luchtaanval omgekomen Turkse militairen, maar wees er op dat er ook tientallen Syrische soldaten bij de strijd rond Idlib zijn omgekomen.

Zowel Poetin als Erdogan onderstreepte de noodzaak voor beide landen om tot overeenstemming te komen tijdens de gesprekken in het Kremlin. Dit ook om de bilaterale relaties niet onherstelbaar te beschadigen. Erdogan zei te hopen op een akkoord en wees daarbij op de opbloeiende Turks-Russische handel.

Tot de Idlib-crisis slaagden Rusland en Turkije er redelijk in hun belangen in Syrië af te stemmen. Moskou steunt in de al negen jaar durende oorlog president Assad, Ankara de rebellen. Maar toen een door Rusland gesteund offensief van het regeringsleger de laatste door de rebellen beheerste enclave onder de voet dreigde te lopen, stuurde Turkije duizenden soldaten om de Syrische opmars te stuiten, tot ongenoegen van Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden