Rusland en Oekraïne beloven nieuwe route naar rampplek vrij te houden

Verkenners van de OVSE zijn er vandaag voor het eerst in geslaagd de wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne te bereiken. Onder hen waren Nederlandse en Australische forensisch experts. Ze verbleven enkele uren op de rampplek en keerden daarna terug naar Donetsk. Volgens de OVSE is het bezoek succesvol verlopen.

Een colonne van auto's van de OVSE. Beeld ap

'Het was een succesvolle dag. We hebben het rampgebied zonder incidenten bereikt', aldus Alexander Hug van de OVSE. Ook de terugreis naar Donetsk verliep zonder problemen. De geslaagde verkenning wordt gezien als een belangrijke stap.

Na het bezoek van de OVSE aan het rampgebied liet de Oekraïense regering in Kiev vanmiddag weten dat met Rusland is afgesproken dat de nieuwe route tot de rampplek open zal blijven. Oekraïne onderhandelt met Rusland in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Rusland zegt te willen helpen bij het onderzoek. Vooralsnog zijn de internationale experts voor hun veiligheid afhankelijk van het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen die strijden rond het rampgebied.

De komende dagen zal het repatriëringsteam elke dag proberen de rampplek te bereiken om te zoeken, zo liet missiehoofd Pieter-Jaap Aalbersberg weten. 'Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden. Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de 40 en 50 experts op het terrein, anderzijds omdat de logistiek nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.'

'Zeer blij'
Na een vertraging vanochtend van een uur bereikten de verkenners van de OVSE vanmiddag alsnog via een nieuwe noordelijke route de rampplek. Onder hen waren vier Nederlandse en Australische experts. Het was de eerste keer in bijna een week dat internationale waarnemers en onderzoekers het rampgebied betraden. De afgelopen dagen werden verkenningsmissies telkens gehinderd door gevechten rond de rampplek.

'Ik ben zeer blij dat het vandaag, precies twee weken na het neerstorten van vlucht MH17, voor het eerst is gelukt om met ons team op de rampplek te komen', zei Aalbersberg. In het kielzog van de OVSE-waarnemers kunnen Nederlandse politieagenten en marechaussees mogelijk naar het rampgebied om daar lichamen te bergen en eigendommen van de slachtoffers te verzamelen. De meeste Nederlandse experts en hun Australische en Maleisische collega's wachten in Donetsk totdat de situatie veilig genoeg is om naar de rampplek af te reizen.

'U hebt gezien dat de afstanden groot zijn', aldus Aalbersberg. 'Lange reistijden, een complex terrein en de wisselende veiligheidssituatie zijn belangrijke factoren. Indien wij ongehinderde toegang tot het terrein blijven krijgen, verwacht ik dat naast het dagelijks zoeken, wij tegen het einde van het weekend de volledige bergingsoperatie hebben ingericht.'

Een auto van de OVSE wordt gecontroleerd door een Oekraïense soldaat. Beeld ap

De experts ter plekke beoordelen in samenwerking met de OVSE continu of de situatie op de plek waar de Maleisische Boeing neerstortte, veilig genoeg is om de verkenners door te laten. Oekraïne heeft een dag van staakt-het-vuren beloofd, maar zegt dat de separatisten wel schieten en dat het regeringsleger mag terugschieten als het wordt aangevallen. Oekraïne is de laatste dagen bezig met een groot offensief tegen de separatisten. Die zijn teruggedrongen tot de steden Donetsk en Loehansk en het gebied ertussenin.

Journalisten vluchten voor artillerievuur
Ondanks het bereiken van de rampplek is de situatie verre van veilig. Journalisten maakten vandaag melding van artilleriebeschietingen in het rampgebied. Ze maakten rechtsomkeert en reden plankgas door het plattelandsgebied. Een ANP-verslaggever telde zeker vier inslagen.

De journalisten gingen met verkenners van de OVSE en Nederlandse experts naar de rampplek. De verkenners kwamen daar aan, maar de reporters werden in de buurt tegengehouden door een rebel die in de lucht schoot.

Het team in de OVSE-auto's lijkt niets te hebben meegekregen van de beschieting op enkele kilometers van het rampgebied. Kiev had vandaag een 'dag van rust' in de omgeving van de rampplek beloofd. Het is niet bekend welk kamp heeft geschoten.

Prioriteiten
Premier Rutte herhaalde vandaag na afloop van een ontmoeting in Den Haag met zijn Maleisische collega Najib Razak dat Nederland drie prioriteiten heeft: het repatriëren van slachtoffers en spullen, helderheid krijgen over toedracht en oorzaak van de crash, en zorgen dat de daders hun straf niet ontlopen.

Alle 298 inzittenden van vlucht MH17 kwamen twee weken geleden om, onder wie 196 Nederlanders. Vorige week werden 227 doodskisten naar Nederland gebracht. Het is niet bekend hoeveel stoffelijke overschotten inmiddels zijn geborgen en hoeveel lichamen nog in het rampgebied liggen.

Een bewoner van Grabovo fietst langs onderdelen van de gecrashte vlucht MH17 Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden