Rusland en Iran eens over verdeling olie

Iran kan zich in beginsel vinden in een verdeling van de Kaspische Zee onder de vijf oeverstaten. Daarbij zou elk land een evengroot aandeel in de energievoorraden van het water krijgen....

KRF, AFP

MOSKOU

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard tegenover het persbureau Itar-Tass. Het departement wees daarbij op het bezoek dat de onderminister Boris Pastoekov eerder deze maand heeft gebracht aan zijn Iraanse ambtgenoot Kamal Kharazi.

Dat onderhoud volgde op het felle protest dat Iran had aangetekend tegen de overeenkomst die Rusland begin deze maand sloot met Kazachstan. De beide presidenten definieerden hierbij het water als een echte zee. Dat hield in dat de twee landen recht zouden hebben op een eigen sector en daarmee op de inkomsten uit de daarin aangetroffen energievoorraden.

Volgens Iran is de Kaspische Zee in een eerdere overeenkomst met de Russen omschreven een binnenmeer waarvan de olie- en gasreserves gelijkelijk onder alle oeverstaten verdeeld moeten worden.

Volgens Moskou zijn Iran en Rusland nu overeengekomen dat een besluit over de voorraden van de Kaspische Zee alleen kan vallen met instemming van alle vijf de oeverstaten. De reserves zijn volgens schattingen de grootste ter wereld, op de olievooraden in de Golf en in Siberië na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden