Rusland en China steunen VN-resolutie over hulp Syrië

Het was een zeldzaam vertoon van eensgezindheid: de VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag unaniem een resolutie aangenomen waarin de strijdende partijen in Syrië worden opgeroepen humanitaire hulp toe te laten tot de bevolking in belegerde gebieden. Vergelijkbare resoluties werden tot nu toe geblokkeerd door Rusland en China.

NYT en AP

NEW YORK - In de resolutie wordt een beroep gedaan op de Syrische regering en op de rebellen. Het bewind in Damascus wordt opgeroepen hulporganisaties toe te laten tot gebieden waar burgers in nood verkeren en op te houden met het gebruik van zogenoemde vatbommen. Tevens veroordeelt de Veiligheidsraad terreurdaden van rebellen.

De resolutie zegt niets over sancties, maar waarschuwt voor 'verdere stappen' als de oproep wordt genegeerd. Groot-Britannië en Frankrijk wilden hardere maatregelen laten opnemen in de tekst, maar dat gebeurde niet omdat China en Rusland - landen met vetorecht - dit niet zouden accepteren. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië in 2011 heeft Rusland drie VN-resoluties over het conflict geblokkeerd.

Ook dit keer lieten de Russen aanvankelijk weten het nut van de resolutie niet in te zien. Ze vinden dat de strijdende partijen ter plekke afspraken moeten maken over het toelaten van voedsel en medicijnen. Maar uiteindelijk kon Rusland zich vinden in een tekst die een krachtige veroordeling bevat van de 'terroristische aanvallen (...) door groepen en individuen die verbonden zijn met Al Qaida en andere terreurgroepen'.

In de resolutie wordt vooral het Syrische bewind verweten hulp tegen te houden. Zo wordt van 'alle partijen, in het bijzonder de Syrische autoriteiten, geëist dat humanitaire VN-organisaties en hun partners snel, veilig en ongehinderd doorgang krijgen'.

Bij een veldhospitaal in het noordwesten van Syrië, niet ver van de grens met Turkije, is gisteren een autobom ontploft. Volgens activisten van de oppositie vielen er zeker veertien doden; de meeste slachtoffers zijn patiënten en medisch hulpverleners.

De aanslag werd gepleegd in de plaats Atmeh, die in handen is van rebellen. Bij Atmeh bevindt zich een kamp waar duizenden ontheemden onderdak hebben gevonden. In het veldhospitaal wordt gratis medische hulp verleend. Het was gisteren niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag.

Twee zelfmoordenaars hebben een belangrijke strijder van Al Qaida in de Syrische stad Aleppo gedood. Ze bliezen zichzelf op bij de woning van Abu Khaled al-Suri, vertegenwoordiger in Syrië van Al Qaida-chef Ayman al-Zawahiri. De groep van Al-Suri strijdt niet alleen tegen het leger van Assad, maar is ook verwikkeld in gevechten met jihadisten van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS).

Syrische veiligheidsagenten hebben een bekende linkse schrijver en voormalig politieke gevangene ontvoerd. Akram al-Bunni werd zaterdag afgevoerd toen hij een hotel in Damascus verliet. Bunni heeft twintig jaar in de cel doorgebracht. Zijn naam kwam voor op een 'terroristenlijst' van het ministerie van Justitie in Damascus, die onlangs uitlekte. Op de lijst staan de namen van duizenden dissidenten, oppositieleden en rebellen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden