Rusland en China samen tegen schild

Rusland, China en vier Midden-Aziatische staten wijzen gezamenlijk de Amerikaanse plannen af voor de bouw van een raketschild en gaan militair samenwerken tegen islamitische afscheidingsbewegingen....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Met de ruggensteun van dit akkoord heeft de Russische president Poetin vandaag in Slovenië zijn eerste ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Bush.

Shanghai was donderdag en vrijdag veranderd in een onneembare veste voor de vergadering van de presidenten van China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Ze spraken hun steun uit voor het ABM-verdrag van 1972, dat antiraket-raketten verbiedt en dus ook het geprojecteerde raketschild. Bush vindt dit verdrag achterhaald.

De conferentie was de vijfde van de 'Vijf van Shanghai'. China richtte deze groep in 1996 op om na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de conflicten aan zijn 7000 kilometer lange grenzen met Rusland en de landen van Midden-Azië te regelen. Met de toetreding van Oezbekistan is de naam vrijdag gewijzigd in Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO). De opzet is ambitieuzer geworden.

De SCO wil een internationale rol van betekenis spelen. Het wordt gedomineerd door de 'strategische bondgenoten' China en Rusland, die elkaar stijven in hun afkeer van Bush' raketschild en het Amerikaanse 'hegemonisme'.

Rusland en China willen de nieuwe organisatie ook gebruiken om de Amerikaanse machtspositie in Midden-Azië terug te dringen. De VS zijn al de grootste investeerder in de olievelden van Kazachstan. Daarop heeft ook China het oog laten vallen, om minder afhankelijk te zijn van westers gezinde olieleveranciers.

De SCO krijgt als dagelijkse taak de coördinatie in de bestrijding van het islamitisch separatisme, waarmee vrijwel alle betrokken landen te maken hebben: Rusland in Tsjetsjenië, China in zijn noordwestelijke provincie Xinjiang, terwijl de moslim-rebellen van Oezbekistan invasies uitvoeren in Kirgizië en Tadzjikistan.

Rusland zou de SCO willen gebruiken om de trainingskampen van de separatistische strijders in Afghanistan te bombarderen. Zover willen de andere leden niet gaan. Maar ze hebben wel besloten in de Kirgizische hoofdstad Bishek een antiterrorisme-centrum te stichten en gezamenlijke militaire manoeuvres te houden. Die zouden de opmaat moeten zijn voor de vorming van een SCO-strijdmacht tegen separatistische moslim-guerrillastrijders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden