Rusland en China overwegen anti-NAVO-pact

Rusland en China willen een bondgenootschap sluiten om een tegenwicht te bieden tegen de macht van de Verenigde Staten en de NAVO in de wereld....

Beide leiders spraken met elkaar aan de vooravond van een conferentie waaraan behalve Rusland en China de oude Sovjet-republieken Kazachstan, Tadjikistan en Kirgistan deelnemen. Doel van de 'vijf-volkeren-top' is het stabiliseren van de grenzen tussen de vijf landen.

Tijdens de Koude Oorlog waren de betrekkingen tussen Peking en Moskou gespannen. Maar de afgelopen tien jaar is de relatie vriendelijker geworden. De Russische en Chinese leiders ontmoeten elkaar regelmatig. 'Het gesprek tussen Boris Jeltsin en Jiang Zemin vond plaats in een uiterst hartelijke en vriendschappelijke atmosfeer', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov.

Volgens hem zijn de Russische-Chinese betrekkingen nu 'op een hoogtepunt'. Dat is, zei hij, in het belang van de regionale en internationale stabiliteit. President Jeltsin waarschuwde: 'Deze top vindt plaats ten tijde van een ernstige internationale situatie. Sommige landen proberen een wereldorde te creëren die alleen in hun belang is. Zij negeren dat de wereld multipolair is.' Jiang is het met hem eens.

Jeltsin wordt op de top van de zogenaamde 'Vijf van Shanghai' vergezeld van een stevige delegatie: naast minister van Buitenlandse Zaken Ivanov is er minister van Defensie Sergejev en de directeur van de Russische geheime dienst Troebnikov.

De oorlog in Kosovo heeft zowel in Moskou als in Peking diepe wonden geslagen. Dat de NAVO besloot tot de luchtoorlog tegen Joegoslavië zonder de permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN te raadplegen, heeft beide landen ernstig verontrust. Ook het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado leidde tot zware kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden