Rusland eist van Tsjetsjenen vrijlating gezant Moskou

De spanning tussen Rusland en de afvallige Kaukasusrepubliek Tsjetsjenië loopt op. Moskou dreigt met harde maatregelen als er vandaag geen einde komt aan de ontvoering van Gennadi Sjpigoen, speciale gezant van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken....

De Tsjetsjeense president Aslan Maschadov beschuldigde gisteren Russische politici ervan de ontvoering in scène te hebben gezet. Om tijd te winnen heeft Maschadov zijn veiligheidsmensen drie dagen de tijd gegeven Sjpigoen te bevrijden.

Deze werd vrijdag op het vliegveld van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny gekidnapt door een groep gewapende mannen, vlak voor zijn vliegtuig naar Moskou zou vertrekken. Zondag hebben alle Russische ambtenaren Tsjetsjenië verlaten, omdat het volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken te gevaarlijk voor hen was geworden.

'De maat is vol', verklaarde de Russische minister van Binnenlandse Zaken Sergej Stepasjin na telefonisch overleg met president Jeltsin . 'Ondanks herhaalde beloften van de Tsjetsjeense leiders dat zij tegen de criminaliteit zullen optreden, houden het terrorisme, de aanslagen op Russische militaire eenheden en de gijzelnemingen niet op.'

Stepasjin speelde van 1994 tot 1996 een belangrijke rol tijdens de militaire interventie in Tsjetsjenië, waarbij duizenden slachtoffers vielen. Hij beloofde zondag op de Russische televisie dat er dit keer 'geen tanks en 18-jarige jongens' naar Tsjetsjenië zullen worden gestuurd.

President Maschadov zei gisteren dat hij zich niet laat intimideren door 'kortzichtige politici' die dreigen met ultimatums en bombardementen. Hij neemt de 'volledige verantwoordelijkheid' voor het zo snel mogelijk bevrijden van Sjpigoen. De ontvoering is een forse tegenvaller voor Maschadov, die het maar niet lukt de afvallige Tsjetsjeense legercommandanten onder de duim te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden