Rusland eist beëindiging bombardementen

Rusland zal niet militair ingrijpen om de NAVO-aanvallen op doelen in Joegoslavië te stoppen. De Russische president Boris Jeltsin heeft donderdag benadrukt dat Moskou zijn pogingen om een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict in Kosovo zal voortzetten....

Moskou diende gisteren een ontwerpresolutie in bij de VN-Veiligheidsraad, waarin wordt gepleit voor de onmiddellijke beëindiging van de aanvallen.

Na in het Kremlin overleg te hebben gevoerd met zijn belangrijkste ministers, zei Jeltsin dat Rusland had besloten de 'verschillende extreme maatregelen' die het in huis heeft niet te gebruiken.

Na aanvankelijk fel te hebben gereageerd op de westerse bombardementen, lijkt Moskou nu de confrontatie met Washington en de NAVO uit te weg te gaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei dat Rusland niet overweegt om Belgrado militair te hulp te schieten. Zijn ambtgenoot van Binnenlandse Zaken Sergej Stepasjin suggereerde echter dat Moskou mogelijk het wapenembargo tegen Joegoslavië zou doorbreken.

Rusland behoudt zich volgens Ivanov het recht voor Joegoslavië te hulp te schieten 'als de NAVO-agressie voortduurt'. Vooralsnog heeft die hulp alleen een politiek karakter, zei Ivanov.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden