Rusland dringt aan op vreedzame oplossing crisis V-raad noemt gedrag Irak 'onaanvaardbaar'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag de blokkade van een team wapeninspecteurs door Irak 'onaanvaardbaar' en 'een schending van VN-resoluties' genoemd....

OSCAR GARSCHAGEN; BERT LANTING

Van onze correspondenten

Oscar Garschagen

Bert Lanting

WASHINGTON/MOSKOU

De verklaring van de Veiligheidsraad, waarin het optreden van Irak tegen het inspectieteam van de Amerikaan Scott Ritter werd veroordeeld, was de vierde resolutie sinds Saddam Hussein met zijn gechicaneer begon. Washington begint zo langzamerhand schoon genoeg te krijgen van de wijze waarop Irak het werk van de Speciale Commissie (Unscom) frustreert. 'De diplomatieke middelen om dit confict opgelost te krijgen raken uitgeput', constateerde Witte Huis-woordvoerder McCurry.

Maar de Amerikaanse regering realiseert zich ook dat de coalitie tegen Irak uiteen zou vallen als de Amerikaans/Britse luchtarmada op Bagdad wordt afgestuurd. Washington vreest niet zozeer de voorspelbare kritiek van Moskou of Parijs, maar is beducht voor een vroegtijdig einde aan het embargo tegen Irak.

Het aanstaande bezoek van de voorzitter van Unscom, Richard Butler, aan Bagdad en de opstelling van Moskou weerhouden de VS er voorlopig van om kruisraketten op Bagdad af te vuren. Butler wordt op 19 januari in Bagdad verwacht en zal op 23 januari aan de V-raad rapporteren. Butler beschuldigde Irak er gisteren van proeven met chemische wapens te hebben uitgevoerd op gevangenen. Hij zei over aanwijzingen te beschikken die hij volgende week met Iraakse regeringsfunctionarissen zal bespreken. Irak noemde deze beweringen 'leugens, leugens en nog eens leugens'.

In een telefoongesprek met minister van Buitenlandse Zaken Albright maakte Primakov duidelijk dat 'alle problemen rond het werk van de VN-inspecteurs via onderhandelingen moeten worden opgelost'. Als de missie van Butler mislukt, onderneemt Rusland een nieuwe poging om het conflict te sussen dat in Moskou een confrontatie tussen Irak en de VS wordt genoemd.

De Russische regering blijkt - net als de Fransen trouwens - begrip te hebben voor de Iraakse verzuchting dat sommige wapeninspectieteams van de VN teveel Amerikanen en Britten bevatten. In de woensdag gepubliceerde verklaring van de Veiligheidsraad klinkt echter niets van dit begrip door. Het blokkeren van de wapeninspectieteams wordt unaniem een onaanvaardbare en duidelijke schending van de VN-resoluties genoemd en Irak wordt gemaand deze resoluties 'onvoorwaardelijk, volledig en onmiddellijk' uit te voeren.

'De Veiligheidsraad heeft opnieuw een krachtige diplomatieke vredesboodschap aan Irak gestuurd. Het is nu aan Irak daaraan wel of geen gevolg te geven en daarvan de consequenties te dragen', aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Richardson.

Eerder op de dag werd het team van Ritter opnieuw het werken onmogelijk gemaakt door Iraakse functionarissen. Minister van Buitenlandse Zaken Tareq Aziz gaf als reden de onevenredig grote aanwezigheid van Amerikanen en Britten in Ritters team. Hij zei ook dat Ritter met een bezoek aan een gevangenis 'bewijzen probeert te fabriceren voor de ongegronde, leugenachtige beschuldigingen over experimenten met gevangenen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden