Rusland dreigt met veto op vredesmacht onder NAVO-bevel

Rusland zal zijn veto uitspreken in de Veiligheidsraad tegen het sturen van een vredesmacht onder commando van de NAVO naar Bosnië-Herzegowina....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Het westerse bondgenootschap is bezig plannen op te stellen voor de vorming van een ongeveer vijftigduizend man sterke vredesmacht die toezicht moet gaan houden op de naleving van een eventueel vredesakkoord tussen de strijdende partijen in Bosnië.

Vooral de Amerikanen, die uitermate gefrustreerd zijn over de aarzelende houding van de VN, staan erop dat de vredesmacht onder bevel komt van de NAVO. Het bondgenootschap heeft een verzoek van secretaris-generaal Boutros Ghali hèm het uiteindelijke bevel over de vredesmacht te geven afgewezen. Volgens NAVO-functionarissen valt er slechts te praten over gedeelde zeggenschap over de troepenmacht.

Rusland is er pertinent tegen de vredesoperatie in handen van uitsluitend de NAVO te geven. Moskou wil voorkomen dat het nog eens aan de zijlijn komt te staan, zoals bij de NAVO-bombardementen op stellingen van de Bosnische Serviërs eerder deze maand. Toen negeerde de NAVO de protesten van Moskou, onder verwijzing naar het mandaat van de VN.

De Russische BZ-functionaris maakte duidelijk dat Rusland zoiets ditmaal zal voorkomen. Moskou heeft er bezwaar tegen dat de bombardementen werden uitgevoerd zonder toestemming van de Veiligheidsraad. 'Er was slechts een verzoek van de secretaris-generaal van de VN aan de NAVO, als enige organisatie die dergelijke acties zou kunnen uitvoeren. Het gevolg was een soort contract tussen klant en uitvoerder.'

Volgens de Russische functionaris is Moskou wel bereid mee te werken aan een internationale vredesmacht die onder toezicht komt te staan van de Veiligheidsraad .

Naar in NAVO-kringen verluidt wil het bondgenootschap een vredesmacht van zo'n vijftigduizend man op de been brengen: 15- à 25 duizend Amerikanen, 15 duizend Britten en 12 duizend Fransen. Daarnaast zouden ook Russische en Oekraïense militairen van de vredesmacht deel moeten uitmaken. Het staat echter wel vast dat Moskou er nooit mee akkoord zal gaan dat zijn troepen onder bevel van de NAVO komen te staan, zodat onduidelijk is welke status deze troepenmacht moet krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden