Rusland doet onderzoek naar kritiek waarnemers

Rusland lijkt opnieuw uit op een confrontatie met buitenlandse verkiezingswaarnemers. Een door de SP-senator Tiny Kox geleide missie van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa wordt ervan beschuldigd voortijdig kritiek te hebben geuit op de Russische parlementsverkiezingen.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Het is het tweede incident in korte tijd met buitenlandse waarnemers van de Russische Doemaverkiezingen, die op 4 december worden gehouden. Eerder weigerde Rusland al een van de vier Nederlandse lange-termijnwaarnemers die namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de verkiezingen zou bijwonen.

Het hoofd van de Ruslands centrale kiescommissie, Vitali Tsjoerov, kondigde dinsdag aan dat hij via het Openbaar Ministerie en het ministerie van Buitenlandse Zaken 'de handel en wandel' laat onderzoeken van de vijfkoppige missie, die vorige week in Rusland was. 'Er zijn tekenen dat de wetten van de Russische Federatie zijn geschonden', aldus Tsjoerov.

Gisteren meldden Russische media dat leden van Verenigd Rusland, de pro-Poetin partij die een grote meerderheid heeft in de Doema, hebben aangedrongen op de stappen tegen Kox en zijn delegatie. Zij vinden dat Kox en een Zweedse waarnemer tijdens een persconferentie in Moskou buiten hun boekje zijn gegaan. 'Het zou kunnen dat we de accreditatie moeten weigeren van Marietta de Pourbaix-Lundin en Tiny Kox, die kritiek uitten', aldus Roeslan Gattarov tegen de krant Kommersant.

De situatie is niet zonder ironie, omdat senator Kox juist zijn best leek te doen ook positieve ontwikkelingen te belichten. Zo vertelde hij in een interview met Izvestia dat hij een politiek debat had gevolgd op tv tussen verschillende partijen. 'In tegenstelling tot onze eerdere ervaring in Rusland, was het een echte discussie.'

Tijdens zijn persconferentie sprak Kox echter ook over de 'serieuze problemen' waarvan diverse gesprekspartners, onder wie Boris Nemtsov van de niet-geregistreerde partij Parnas, gewag maakten. Zoals de moeilijke procedure om een partij te registereren in Rusland, de hoge kiesdrempel en de 'grote vrees' bij sommigen dat de verkiezingsuitslag gemanipuleerd kan worden.

De Zweedse waarnemer hekelde de verkiezingsposters van Verenigd Rusland, die vrijwel identiek zijn aan de posters van de overheid waarin kiezers worden aangemoedigd te gaan stemmen. 'Het is heel moeilijk het verschil te zien tussen die twee posters en dat hoort zo niet.'

Eerder had Tsjoerov al kort tevoren en zonder opgaaf van reden een ontmoeting met de waarnemers afgezegd, wat door Kox een 'fout' werd genoemd. Het incident bevestigde de indruk dat het hoofd van de kiescommissie, en daarmee het Kremlin, bewust uit is op confrontatie. 'De zoektocht naar buitenlandse vijanden kan de aandacht afleiden van (binnenlandse, red.) schandalen die het electorale systeem in diskrediet brengen', aldus de politicoloog Aleksander Kynev in Vedomosti.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden