Rusland 'bevriest' conflict Oekraïne onder druk sancties

Het lijkt erop dat Rusland onder druk van de westerse sancties heeft besloten het conflict in het oosten van Oekraïne te 'bevriezen' om te voorkomen dat de oorlog opnieuw in volle hevigheid oplaait. Vertegenwoordigers van de pro-Russische rebellen en de Oekraïense regering kwamen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bijeen om  te proberen een einde te maken aan het geweld, dat de afgelopen week al flink is afgenomen.

Beeld afp

De toon die de afgevaardigden van de rebellen aansloegen is aanzienlijk gematigder dan voorheen. Vermoedelijk is dat het gevolg van de machtswisseling die eind vorige week plaatsvond in de door de rebellen uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk (DNR). Daarbij werd Andrej Poergin aan de kant gezet als voorzitter van het parlement van de rebellenrepubliek.

Poergin, die vanaf het begin een belangrijke rol speelde in de pro-Russische opstand, werd tegengehouden toen hij na een bezoek aan Rusland probeerde terug te keren naar Donetsk. Naar verluidt zou hij inmiddels gevangen zitten.

Poergin staat bekend als een tegenstander van het bestandsakkoord dat de rebellen in februari met de Oekraïense regering sloten in Minsk. Volgens dat akkoord moeten de rebellenrepublieken deel blijven uitmaken van Oekraïne, maar krijgen zij wel een grote mate van zelfbestuur. Poergin is vooral fel tegen de afspraak dat Oekraïne uiteindelijk weer de controle krijgt over de grens met Rusland. In plaats daarvan wil hij dat de opstandige gebieden zich juist zouden aansluiten bij Rusland. Daarover wilde hij nog dit jaar een referendum houden onder de bevolking.

Volgens zijn medestanders is Poergin het slachtoffer geworden van een 'staatsgreep' waarachter Moskou zou zitten. Het lijkt erop dat het Kremlin tot de conclusie is gekomen dat een nieuwe gevechtsronde Rusland teveel gaat kosten, om nog maar te zwijgen van het inlijven van de armlastige rebellenrepublieken.

Voor het herstel van de verouderde en deels verwoeste industrie in het gebied zijn tientallen miljarden nodig, nog afgezien van de pensioenen en de ambtenarensalarissen die Moskou dan moet uitbetalen. Bovendien zou inlijving van de gebieden ongetwijfeld tot nog hardere westerse sancties leiden.

'De Verenigde Staten hebben Rusland met de sancties in het nauw gebracht en dus hebben ze nu besloten de stop eruit te trekken', constateerde Igor Strelkov, de voormalige militaire commandant van de rebellen verbitterd. 'Ze hebben misschien wel de laatste DNR-leider aan de kant gezet die niet boog voor de druk vanuit Rusland', klaagde de Russische schrijver Edoeard Limonov, een van de fanatiekste aanhangers van de rebellen.

Als opvolger van Poergin is nu de meer gematigde Denis Poesjilin als parlementsvoorzitter gekozen. Hij sprak dit weekeinde de hoop uit dat de strijdende partijen het op de bijeenkomst in Minsk eens zouden kunnen worden over de definitieve terugtrekking van alle zware wapens van de frontlinie, zodat er een einde aan de oorlog kan komen.

Opvallend is dat een van de bekendste rebellencommandanten, Arseni Pavlov, beter bekend als 'Motorola', de benen heeft genomen na de machtswisseling in Donetsk. Naar verluidt zou hij bang zijn dat ook hij wordt opgepakt. Motorola's Sparta-militie speelde een belangrijke rol bij de gevechten rond het vliegveld van Donetsk, die ondanks het bestand steeds doorgingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden