Rusland bang voor nog meer bommen

Rusland leeft in angst nadat een enorme explosie een flatgebouw in de hoofdstad verwoestte. Reddingswerkers haalden 32 doden uit de rokende ruïnes; veertig bewoners worden vermist....

In het puin werden sporen gevonden van een explosief dat wordt gebruikt in artilleriegranaten. De veiligheidsdienst FSB schatte de ontploffing op een kracht van driehonderd kilo TNT, maar kon niet zeggen of het een aanslag was of een ongeluk. Burgemeester Loezjkov leidde het reddingswerk zelf. 'Als dit inderdaad een terroristische aanslag is, en alles wijst daarop, moeten we erkennen dat de echo's van de oorlog in Dagestan weergalmen in de hoofdstad', zei hij.

De moslimrebellen, die in Dagestan een heilige oorlog voeren voor een islamitische staat, hebben herhaaldelijk gedreigd met aanslagen in Rusland. 'Moskou gebruikt terreur tegen de moslims van Dagestan en Tsjetsjenië', zei hun commandant Sjamil Basajev. 'De moslims hebben het volste recht op dezelfde manier te antwoorden.'

Aanslagen zijn een wekelijks verschijnsel aan het worden in Rusland. Eerst ontplofte er een bom in een winkelcentrum bij het Kremlin (een dode, twee zwaargewonden), toen in flat voor officiersgezinnen in Dagestan (meer dan zestig doden). De meeste Moskovieten hebben voor zichzelf allang de conclusie getrokken dat de laatste ontploffing geen ongeluk was. Sommige buurtbewoners wisten zeker dat ze vlak voor de klap lichtkogels hadden gezien; anderen waren er heilig van overtuigd dat ze een helikopter hadden gehoord.

De angst voor nieuwe aanslagen is groot. De Russische tv-zenders berichtten dat de Moskouse politie 'in verhoogde staat van paraatheid' is gebracht en de ziekenhuizen werken 'volgens oorlogsrooster'.

In de metrostations en op drukke kruispunten patrouilleerden agenten in kogelvrije vesten. Burgemeester Loezjkov maande de mensen extra oplettend te zijn. Maar in een miljoenenstad als Moskou is het onmogelijk iedereen in het oog te houden, en politici vroegen zich hardop af of de noodtoestand moest worden ingesteld.

De ontploffing sloeg een gat van negen verdiepingen in het midden van de wankel gebouwde flat uit de stervensjaren van de planeconomie; brokken beton werden honderden meters weggeslingerd. Experts zeiden dat de haard van de explosie waarschijnlijk in een winkel op de begane grond lag. Tweehonderdvijftig reddingswerkers groeven de hele dag met hun handen in het puin, maar een etmaal na de ontploffing was de hoop overlevenden te vinden zo goed als vervlogen.

In Dagestan is het Russische leger erin geslaagd de opmars van de moslimrebellen te stoppen. De grensdorpen die dit weekeinde door de rebellen werden ingenomen, liggen voortdurend onder vuur van vliegtuigen en zware artillerie. De bombardementen zijn niet beperkt tot Dagestan, de kampen van de rebellen over de grens in Tsjetsjenië zijn ook regelmatig doelwit. De Tsjetsjeense regering zegt dat er zeker 120 mensen zijn omgekomen en heeft de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE gevraagd een onderzoek in te stellen.

Het lukt de Russische paratroopers maar niet de bolwerken van de moslimrebellen in te nemen. De rebellen hebben zich goed ingegraven en beschikken zelfs over luchtafweer; donderdag haalden ze een Russische Su-25 bommenwerper neer. Bij elke bestorming sneuvelen er zoveel militairen dat de Russen zich weer moeten terugtrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden