‘Rusland annexeert Abchazië en Zuid-Ossetië’

Moskou gaat op alle niet-militaire gebieden samenwerken met afvallige regio’s...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU Georgië heeft Rusland beschuldigd van ‘de facto annexatie’ van zijn twee afvallige gebieden, Abchazië en Zuid-Ossetië. Rusland kondigde gisteren aan dat het vanaf heden op vrijwel alle niet-militaire gebieden gaat samenwerken met de twee regio’s, wiens ‘onafhankelijkheid’ door geen staat erkend wordt.

De maatregel voorziet niet alleen in de intensivering van de handel, maar ook de juridische erkenning van ‘wettelijke entiteiten’ in beide gebieden. Bovendien krijgen Abchaziërs en Zuid-Osseten, die vaak een Russisch paspoort hebben, voortaan ook Russische consulaire hulp. Rusland dient al jaren als de beschermheer van beide gebieden.

Vorige maand hief Rusland al de economische sancties op die in de jaren negentig door de opvolgerstaten van de Sovjet-Unie waren ingesteld. Maar de jongste maatregel gaat verder dan alle voorgaande stappen.

Abchazië en Zuid-Ossetië zijn afgescheiden van Georgië na bloedige conflicten in het begin van de jaren negentig. De Georgische president Saakasjvili heeft de afgelopen jaren de hoogste prioriteit verleend aan het ‘vreedzaam’ terugbrengen van de afvallige gebieden onder Georgisch gezag. Tegelijk is het Georgische defensiebudget sneller gestegen dan waar ook ter wereld.

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken Bakradze zei gisteren na een spoedberaad dat Rusland hiermee ‘alle internationale normen schendt’. Politici in Abchazië en Zuid-Ossetië reageerden verheugd. De ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van het separatistische Abchazië zei dat zijn land nu op de ‘eindlijn’ afkoerst. ‘Daarachter ligt de erkenning van onze onafhankelijkheid’, aldus Sergej Sjamba.

NAVO-chef De Hoop Scheffer riep woensdag Rusland op alle stappen ‘die de Georgische soevereiniteit uithollen’ ongedaan te maken. Waarnemers in de regio zien deze echter als een reactie op de recente NAVO-belofte dat Georgië lid zal worden. De inlijving van Georgië in de westerse invloedssfeer zou voor Rusland het teken zijn om de afvallige gebieden definitief aan Moskou te binden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden