Rushdie steunt vervolgde Bengalese collega
De Britse auteur Salman Rushdie heeft in een open brief steun betuigd aan de Bengalese schrijfster Taslima Nasrin, die de woede heeft gewekt van moslim-fundamentalisten....
AP, AFP
PARIJS
Rushdie opende een internationale schrijversactie, gecoördineerd door Reporters sans Frontières in Parijs, een organisatie die zich inzet voor persvrijheid.
Nasrin wordt 'de vrouwelijke Rushdie' genoemd sinds moslimfundamentalisten per fatwa, een religieus vonnis, de doodstraf over haar uitspraken wegens godslastering. Op 4 juni is een officieel arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd. Nasrin zit sindsdien ondergedoken op een geheim adres in Dhaka.
'Je zult het wel moe zijn met mij vergeleken te worden', aldus Rushdie. 'Niet wij, maar onze tegenstanders lijken op elkaar. Ze geloven in goddelijke goedkeuring voor lynchpartijen en terreur. De makers van krantekoppen zouden jouw tegenstanders moeten aanduiden met ''de Iraniërs van Bangladesh''.'
Rushdie zag zich eind jaren tachtig gedwongen onder te duiken toen de Iraanse leider Khomeini alle islamitische gelovigen opriep hem te doden. Moslims over de hele wereld voelden zich beledigd door zijn boek De Duivelsverzen.
Taslima Nasrin zou in een interview gezegd hebben dat de koran moet worden veranderd. Nasrin ontkent de beschuldigingen. De interviewster zou het verschil tussen de islamitische wet, de sharia, en de koran niet begrepen hebben, en haar daardoor fout hebben geciteerd. Nasrin wil verandering van de sharia, omdat deze vrouwonvriendelijk zou zijn.
De 32-jarige Taslima Nasrin is al lange tijd zeer omstreden in de islamitische wereld. Haar roman Schaamte uit 1993 werd in Bangladesh verboden.
Rushdie's brief is de eerste in een reeks van twintig brieven van bekende schrijvers, die iedere woensdag zullen worden gepubliceerd. De komende weken leveren Mario Vargas Llosa en Milan Kundera hun bijdrage. In Nederland publiceert Het Parool de brieven. Onder de kranten die aan de actie deelnemen zijn ook het Franse Libération, Oslobodenje dat in Sarajevo verschijnt en de Algerijnse anti-fundamentalistische krant El Watan.