Nieuws

Rus probeerde politieke partij Splinter te financieren

Een Rus heeft voor de verkiezingen geprobeerd de politieke partij Splinter te financieren met een gift van 250.000 euro. Daarmee lijkt voor het eerst een Russische beïnvloedingscampagne te zijn blootgelegd. Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor ondermijning door het Kremlin.

Frank Hendrickx
Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter) tijdens een verkiezingsdebat. Haar partij weigerde een gift, maar meldde die wel aan. Beeld ANP
Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter) tijdens een verkiezingsdebat. Haar partij weigerde een gift, maar meldde die wel aan.Beeld ANP

De Rus die aanklopte bij Splinter, een partij van ex-Partij voor de Dieren-Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, heet Vadim Belikov. Uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag blijkt dat hij in contact staat met organisaties die gelieerd zijn aan de Russische president Vladimir Poetin. Belikov richtte onder andere een stichting op samen met een lid van de Nachtwolven, een ultranationalistische motorbende die in binnen- en buitenland opkomt voor Poetin.

Wat de motieven zijn geweest van Belikov is niet duidelijk. Tegen een vertegenwoordiger van Splinter zei de Rus begaan te zijn met vrouwenrechten. De partij heeft het geld niet aangenomen en het voorval gemeld bij de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer (BVA). Die liet na om de inlichtingendienst in te schakelen.

Russische infiltratie

In andere landen zijn al meerdere voorbeelden geweest van Russische beïnvloedingspogingen. Die zijn er meestal op gericht om landen of organisaties te verzwakken, hoewel directe betrokkenheid van het Kremlin zelden kan worden aangetoond. Meestal verloopt de beïnvloeding via denktanks, ngo’s, zakenmensen of aan de staat gelieerde banken of ondernemingen.

Uit het jaarverslag van de AIVD blijkt dat de inlichtingendienst in het verleden meerdere Nederlandse partijen heeft aangesproken op pogingen van Russische infiltratie. Om welke partijen het daarbij ging, wordt niet vermeld.

Zeker rond het Oekraïnereferendum was er sprake van grote Russische interesse in de tegenstanders van het associatieverdrag. Zo onthulde Zembla dat FvD-voorman Thierry Baudet in die tijd optrok met een Rus die eveneens banden onderhield met het Kremlin. In uitgelekte app-berichten sprak Baudet zelf over ‘een Rus die voor het Kremlin werkt’. Later deed hij dat af als een grap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden