Rus mag zijn 'homoseksualiteit bevorderende kunst' alsnog in Haarlem tentoonstellen

De organisatie van de Roze Kunstlijn, een expositie in Haarlem bedoeld om kunst en de acceptatie van homoseksualiteit te verbinden, kan opgelucht ademhalen. De schilderijen en tekeningen van de Russische kunstenaar Demir Demirov kunnen alsnog volgend weekeinde in Haarlem worden getoond. De werken van Demirov waren donderdag door de Russische douane tegengehouden omdat de werken zouden 'aanzetten tot homoseksualiteit'.

Iñaki Oñorbe Genovesi en Tom Vennink
De kunstwerken van Demir Demirov zijn vrijgegeven door de russische douane. Beeld Facebook
De kunstwerken van Demir Demirov zijn vrijgegeven door de russische douane.Beeld Facebook

Demirov laat zich inspireren door de groeiende homofobie in zijn vaderland. Hij is zelf openlijk homoseksueel en kaartte op zijn Facebookpagina de tegenwerking van de Russische autoriteiten aan. Volgens de kunstenaar zouden de afbeeldingen met naakte mannen in intieme posities tot de inbeslagname van de werken hebben geleid.

Wethouder voor Cultuur Jur Botter van Haarlem uitte naar aanleiding van de Demirovs post zijn ongenoegen over de affaire. Botter dreigde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan te spreken in de hoop dat die 'wat zou kunnen doen richting de Russische autoriteiten.'

Maar vrijdagmiddag meldde Vladimir Chorchordin, een tussenpersoon van Demirov, dat zijn schilderijen en tekeningen alsnog in Nederland waren aangekomen. Wel zijn enkele werken licht beschadigd. Volgens Chorchordin 'zijn sommige tekeningen verkreukeld en vastgebonden geweest met Demirovs schoenveters'.

Eén van de werken van Demir Demirov. Beeld Demir Demirov
Eén van de werken van Demir Demirov.Beeld Demir Demirov

Brief

Wethouder Botter bevestigde dat de werken van de Russische kunstenaar aan het publiek getoond zullen worden.

'Ik ben verheugd dat de tekeningen en schilderijen er zijn. Toch blijft deze zaak een nare nasmaak houden', stelt Botter. 'De vrijheid van meningsuiting is geschonden. Daarom zal ik alsnog aandringen bij het college van Haarlem om een brief te sturen naar de Russische ambassadeur waarin onze zorgen worden geuit op de manier met kunst en ook homoseksualiteit wordt omgegaan.'

Homopropaganda

In Rusland is praten over homovrijheden sinds 2013 een nog groter taboe dan het al was onder de overwegend orthodox-christelijke bevolking. De wetten die president Vladimir Poetin introduceerde, verbieden 'homopropaganda'. Praten met minderjarigen over 'niet-traditionele relaties' is strafbaar in Rusland. Ook is er in de praktijk weinig bescherming tegen intimidatie of geweld voor mensen die openlijk homoseksueel zijn.

Dat betekent niet dat er geen openbare plekken voor homo's zijn. Elke grote stad heeft wel een homobar. In Moskou is er één op een paar honderd meter van het Kremlin, inclusief darkroom. Tientallen homo's keken er in mei samen naar de finale van het Songfestival. Weer een paar straten verder, in Propaganda, een van de beroemdste clubs van Moskou, is het iedere zondagavond homonacht. Niet dat die zo aangekondigd wordt - mensen weten het gewoon.

Op de staatstelevisie worden homorechten vaak als symbool gebruikt voor de 'verderfelijke waarden' van het Westen. Ook de autoriteiten zelf spotten met homovrijheden in Europa. Afgelopen zaterdag zette de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk een cartoon op Twitter waarin de Britse bevolking afgebeeld wordt als een varken met een homovlag achter hekken met Europese sterren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden