Rus mag zijn 'homoseksualiteit bevorderende kunst' alsnog in Haarlem tentoonstellen
De organisatie van de Roze Kunstlijn, een expositie in Haarlem bedoeld om kunst en de acceptatie van homoseksualiteit te verbinden, kan opgelucht ademhalen. De schilderijen en tekeningen van de Russische kunstenaar Demir Demirov kunnen alsnog volgend weekeinde in Haarlem worden getoond. De werken van Demirov waren donderdag door de Russische douane tegengehouden omdat de werken zouden 'aanzetten tot homoseksualiteit'.
Demirov laat zich inspireren door de groeiende homofobie in zijn vaderland. Hij is zelf openlijk homoseksueel en kaartte op zijn Facebookpagina de tegenwerking van de Russische autoriteiten aan. Volgens de kunstenaar zouden de afbeeldingen met naakte mannen in intieme posities tot de inbeslagname van de werken hebben geleid.
Wethouder voor Cultuur Jur Botter van Haarlem uitte naar aanleiding van de Demirovs post zijn ongenoegen over de affaire. Botter dreigde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan te spreken in de hoop dat die 'wat zou kunnen doen richting de Russische autoriteiten.'
Maar vrijdagmiddag meldde Vladimir Chorchordin, een tussenpersoon van Demirov, dat zijn schilderijen en tekeningen alsnog in Nederland waren aangekomen. Wel zijn enkele werken licht beschadigd. Volgens Chorchordin 'zijn sommige tekeningen verkreukeld en vastgebonden geweest met Demirovs schoenveters'.
Brief
Wethouder Botter bevestigde dat de werken van de Russische kunstenaar aan het publiek getoond zullen worden.
'Ik ben verheugd dat de tekeningen en schilderijen er zijn. Toch blijft deze zaak een nare nasmaak houden', stelt Botter. 'De vrijheid van meningsuiting is geschonden. Daarom zal ik alsnog aandringen bij het college van Haarlem om een brief te sturen naar de Russische ambassadeur waarin onze zorgen worden geuit op de manier met kunst en ook homoseksualiteit wordt omgegaan.'
— Kunstlijn Haarlem (@KunstlijnHlem) 27 oktober 2016
Homopropaganda
In Rusland is praten over homovrijheden sinds 2013 een nog groter taboe dan het al was onder de overwegend orthodox-christelijke bevolking. De wetten die president Vladimir Poetin introduceerde, verbieden 'homopropaganda'. Praten met minderjarigen over 'niet-traditionele relaties' is strafbaar in Rusland. Ook is er in de praktijk weinig bescherming tegen intimidatie of geweld voor mensen die openlijk homoseksueel zijn.
Dat betekent niet dat er geen openbare plekken voor homo's zijn. Elke grote stad heeft wel een homobar. In Moskou is er één op een paar honderd meter van het Kremlin, inclusief darkroom. Tientallen homo's keken er in mei samen naar de finale van het Songfestival. Weer een paar straten verder, in Propaganda, een van de beroemdste clubs van Moskou, is het iedere zondagavond homonacht. Niet dat die zo aangekondigd wordt - mensen weten het gewoon.
Op de staatstelevisie worden homorechten vaak als symbool gebruikt voor de 'verderfelijke waarden' van het Westen. Ook de autoriteiten zelf spotten met homovrijheden in Europa. Afgelopen zaterdag zette de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk een cartoon op Twitter waarin de Britse bevolking afgebeeld wordt als een varken met een homovlag achter hekken met Europese sterren.
Russia wants to expand anti-gay law to ban all `public¿ displays of homosexuality https://t.co/7jdASAze1i via @ton_aarts
— Ikje Ergens (@rangbyung) 21 april 2016