Rupert Murdoch 'ongeschikt'

Mediamagnaat Rupert Murdoch is niet geschikt om een wereldwijd media-imperium te leiden. De Britse parlementaire commissie die de misstanden bij de schandaalkrant News of the World onderzocht, zegt in het eindrapport dat Murdoch ze met 'moedwillige blindheid' toeliet.

APREUTERS en ANP

LONDEN - Volgens de Lagerhuis-commissie voor Cultuur, Media en Sport heeft News International, de Britse tak van Murdochs bedrijf News Corp, opzettelijk bewijs van misstanden genegeerd en verhuld. Onderzoeken naar de afluisterpraktijken bij de inmiddels opgedoekte News of the World (NotW) werden gedwarsboomd. News International was gedurende het schandaal meer bezig 'misstanden te verhullen dan te onthullen', aldus de commissie dinsdag.

Murdoch heeft altijd gezegd dat hij niet op de hoogte was van de afluisterpraktijken. Volgens de mediamagnaat hebben zijn werknemers informatie voor hem verborgen gehouden.

De parlementariërs zeggen dat als dit waar is, 'hij een oogje heeft toegeknepen en moedwillig blind was voor datgene wat er bij zijn bedrijven aan de hand was'. 'Daarom concluderen wij dat Rupert Murdoch niet geschikt is om leiding te geven aan een groot internationaal bedrijf', oordeelt de commissie.

Conservatieven

Louise Mensch, een commissielid van de Conservatieve Partij, zei dat niet iedereen binnen de commissie het eens is met de harde kritiek op Murdoch. Vier conservatieve commissieleden achten Murdoch niet ongeschikt om een media-imperium te leiden. Vier commissieleden van Labour en een Liberaal-Democraat onderschrijven de conclusie wel. De conservatieve commissievoorzitter onthield zich van stemming.

De commissie oordeelde unaniem dat drie sleutelfiguren binnen News International het Britse parlement om de tuin hebben geleid. De drie hebben niet eerlijk verteld wat ze wisten over de afluisterpraktijken bij NotW, zei de commissie. Het gaat hierbij om ex-bestuursvoorzitter van News International Les Hinton, ex-hoofdredacteur Colin Myler en Tom Crone, die lange tijd de advocaat van NotW was.

Commissievoorzitter James Whittingdale zei dat het aan 'het Lagerhuis is om consequenties te verbinden' aan deze misleiding van het parlement.

Het rapport bevat ook stevige kritiek aan het adres van Murdochs zoon James. Hij zou afluisterpraktijken, die volgens de commissie in 2001 begonnen, al in 2008 een halt hebben kunnen toeroepen. 'Wij zijn stomverbaasd dat hij als hoofd van een journalistiek bedrijf niet meer informatie heeft ingewonnen', schrijven de commissieleden.

Murdoch jr. werd er door de commissie echter niet van beticht het parlement te hebben misleid toen hij zei dat hij een e-mail uit 2008, waarin de afluisterpraktijken uit de doeken werden gedaan, niet helemaal had gelezen. News Corp liet in een eerste reactie weten het rapport van de commissie zorgvuldig te zullen bestuderen en snel met een antwoord te zullen komen. 'Het bedrijf erkent volledig dat er dingen zijn misgegaan bij News of the World.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden