Rundvlees uit rest Europa vooralsnog niet verboden

Nederland breidt het verbod op de verkoop van Duitse rund vleesproducten voorlopig niet uit tot rundvlees uit andere Europese landen....

Vorige week vrijdag werd een verkoopverbod van kracht voor levensmiddelen uit Duitsland waarin rundvlees is verwerkt. De aanleiding was een waarschuwing van Duitsland zelf, nadat daar een reeks met BSE besmette koeien was ontdekt.

Het gaat onder meer om worsten waarin vlees is verwerkt van runderen die vóór 1 oktober zijn geslacht. Duitsland verwijderde tot die datum nog niet het risicomateriaal uit runderen, zoals hersenen en ruggenmerg, dat de BSE-besmetting kan overbrengen.

Nederland past al sinds 1997 deze Europese richtlijn toe. Duitsland en andere Europese landen die zichzelf BSE-vrij achtten, hebben daar echter mee gewacht tot 1 oktober, toen de richtlijn voor de hele Europese Unie verplicht werd. Kort daarna is in Duitsland toevallig ook de eerste koe met BSE aangetroffen.

Italië, Spanje, Griekenland, Oostenrijk, Zweden en Finland zijn eveneens pas met ingang van die datum overgegaan tot het verwijderen van risicomateriaal. Levenswaren uit deze landen met rundvleesingrediënten, zoals Italiaanse salami en pastrami, liggen echter nog steeds in de schappen.

Volgens Volksgezondheid zal Nederland in deze gevallen geen eenzijdige stappen nemen. 'De regeringen in deze landen zullen zelf moeten melden dat er risico's zijn', zegt een woordvoerder. 'Zo werkt het Europese harmonisatiebeleid. Wij kunnen vanuit Nederland niet bepalen of die producten al dan niet veilig zijn.'

Het probleem doet zich alleen voor bij bewerkte producten, waarin risicomateriaal kan zijn verwerkt. Bij de import van levend vee wordt in Nederland na de slacht alsnog dat risicomateriaal verwijderd.

De bewerkte producten zijn sinds 1997 gewoon tot de Nederlandse markt toegelaten. Het ministerie zei donderdag in de Volkskrant dat een importverbod van Duitse rundvleesproducten wel overwogen is, maar dat dat juridisch onmogelijk was.

Minister Borst heeft de Tweede Kamer vorig jaar oktober overigens uitvoerig ingelicht over de problemen met de import uit Duitsland. Zij schreef de Kamer dat als het stringente Nederlandse beleid ook op de import zou worden toegepast, de invoer uit veel Europese landen verboden zou moeten worden.

'Dit zou betekenen dat vrijwel de gehele handel in diermeel en levensmiddelen met ingrediënten van dierlijke oorsprong stil komt te liggen', schreef Borst. 'Dit omvat circa 30 procent van de totale handel in levensmiddelen.' Zij achtte zo'n verbod niet realistisch en waarschijnlijk ook niet afdwingbaar, omdat die landen officieel BSE-vrij waren en niet in strijd met enige wet handelden.

Oppositiepartij CDA wil niettemin van minister Brinkhorst van Landbouw weten waarom hij vorige maand nog verzekerde dat er geen risico's kleven aan de import. De PvdA wil dat minister Borst nu eens duidelijk op een rijtje zet welke risico's de consument loopt en heeft gelopen.

VVD-Kamerlid Opstal, die meermalen op een harder BSE-beleid aandrong, vindt dat de Kamer in dit geval ook de hand in eigen boezem moet steken. 'Duitsland was officieel BSE-vrij verklaard. Misschien had de Kamer wat alerter moeten zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden