Rundvlees in arme landen dumpen mag

Er komt een alternatief voor het doordraaien van het overschot aan koeien op de Europese markt. In plaats daarvan mogen de lidstaten van de Europese Unie de overtollige koeien dumpen in de Derde Wereld....

Dat zei Europees Commissaris Fischler, verantwoordelijk voor het landbouwbeleid in de EU, gisteren in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij maakte een heel pakket maatregelen bekend die volgens hem nodig zijn om de crisis op de Europese rundvleesmarkt te lijf te gaan.

Door de gekke-koeienziekte is de consumptie van rundvlees in Europa met ongeveer 27 procent gezakt. De export is met 60 procent gekelderd. De voorraden in de Europese slachthuizen en magazijnen stapelen zich op en boeren kunnen hun vetgemeste koeien niet meer kwijt.

De maatregelen van Fischler komen erop neer dat boeren worden gestimuleerd om minder koeien te houden. De veestapel moet kleiner, en dat doel moet bereikt worden door de Europese subsidies volgens andere criteria te verdelen. Zo krijgen biologische en kleinschalige boeren meer geld ten koste van de grootschalige, meer industriële landbouw.

Fischler komt in zijn pakket ook tegemoet aan de kritiek van onder anderen de Nederlandse minister Brinkhorst van Landbouw dat het vernietigen van gezonde koeien niet ethisch is. Sinds 1 januari worden alle koeien die slachtrijp zijn maar niet op BSE getest kunnen worden, vernietigd. Dat gebeurt met Europees geld.

Als vanaf 1 april alle koeien op BSE getest kunnen worden, mogen de EU-landen kiezen of ze het onverkoopbare vlees willen doordraaien of opslaan. Als ze kiezen voor opslag, mogen ze het na verloop van tijd weer op de markt brengen. 'Dat moet echter op niet-commerciële basis gebeuren, bijvoorbeeld in de vorm van voedselhulp voor de armen', aldus Fischler.

Dit idee circuleert al langer in sommige kringen, maar er bestaat ook veel kritiek op. Als Europese landen bijvoorbeeld hun teveel aan koeien weggeven aan de Derde Wereld, worden lokale boeren ter plekke weggeconcurreerd omdat hun producten onverkoopbaar zijn.

Fischlers tegemoetkoming aan de critici op de doordraairegeling is ook bedoeld om kosten te besparen. Het is voor de Europese Unie op dit moment verreweg het duurst als er koeien op een toch al overvolle Europese markt komen. Dan moeten namelijk speciale, dure marktsubsidies worden gegeven.

De landen die niet willen doordraaien en noodgedwongen hun koeien op de markt brengen, krijgen nu een alternatief door de overtollige beesten in de Derde Wereld aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.