Runderrolletjes à la Loren
U las het vorige week in de Volkskrant: het beste boek van, door en over Sophia Loren is In cucina con amore, een kookboek uit 1971. Toevallig is het kostbare kleinood in mijn bezit: ik kreeg het ooit van een vriend cadeau en sindsdien is het de parel van mijn kookboekencollectie.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
600 gr runderschnitzel (van het staartstuk)
16 plakken mortadella (of andere worst)
peper en zout
6 knoflooktenen, zeer fijn gehakt
2 dl witte wijn
6 dl passata (gezeefde tomaten)
verse basilicum, in reepjes
Parmezaanse kaas
Als toetje serveert Sophia ook nog een paar fijne filosofische overpeinzingen, over dinertjes, eten, koken, roken aan tafel, vriendschap met president Tito en mannen achter het fornuis. Dat laatste was in 1971 blijkbaar nog een noviteit, want Sophia roept de mannen 'van de oude stempel' op een keukenschort voor te binden en hun vrouw via de maag te verleiden, bij wijze van 'culinaire therapie'. Haar eigen man, filmproducent Carlo Ponti met wie ze tot zijn dood in 2007 vijftig jaar samen was, noemt ze in dat verband liefkozend involtino, runderrolletje met mortadella. Laat dat nou net haar lievelingskostje zijn.
Vraag uw maatslager om acht plakjes van het staartstuk te snijden en die tot dunne schnitzels te slaan. Beleg elke plak met twee plakjes mortadella (naast elkaar) en rol op, als een rundervink. Zet vast met een cocktailprikker en kruid met zout en peper. Bak de rolletjes in wat olijfolie rondom bruin en haal ze uit de pan. Sophia laat de rolletjes rustig een uur stoven in de saus, maar dat is wel erg oldskool. Fruit de knoflook in het braadvet en schenk de witte wijn erbij. Giet de tomaten er pas bij als de wijn tot de helft is verdampt. Kruid met zout en peper en laat een kwartiertje pruttelen en indikken. Leg de rolletjes in de saus en laat een minuut of 7 meestoven (draai ze af en toe).
Verdeel de rolletjes over de borden, lepel er wat saus over en garneer met wat versgeraspte Parmezaanse kaas en een royale portie basilicum. Serveer er pasta bij, of rustiek brood.