Runderpsychose laat Hildes tartaar onverkocht

Bij de slager in onze bescheiden supermarkt hangt een papier boven de toonbank. Het is het uittreksel van de burgerlijke stand van zijn biefstuk en sucadelappen, althans van de koe die daartoe de aanleiding was....

Van onze correspondent Martin Sommer

In beginsel kan de klant bij elke Franse slager de doopceel van zijn tartaartje lichten. Dat geeft ons klanten een prettig ambachtelijk gevoel. Desondanks is de lust in rundvlees onze buurt sinds een paar weken vergaan. Een handelaar in Normandië heeft willens en wetens enkele van gekkekoeienziekte verdachte runderen laten slachten. Dankzij de burgerlijke koeienstand is achterhaald waar de stukjes verdacht koebeest over de toonbank zijn gegaan. En ja hoor, uitgerekend ónze supermarkt was er één van.

Er is een numéro vert - gratis telefoonnummer - opengesteld. Nummer gebeld. De meneer vroeg of we de verpakking (van 12 oktober) hebben bewaard, en hoe het etiket op het pakje rundergehakt eruit zag. Als het een wit etiket was, is het gevaar geweken. En bij een gekleurd? Dan is het risico te verwaarlozen.

Niet alleen in onze buurt, in heel Frankrijk wordt in keukens, op radio en televisie besproken hoe vaak je nog rundvlees kunt eten zonder het gevaar van hersenverweking. Vorige week had het dagblad Libération de primeur dat runderkrachtvoer nog altijd sporen van het verboden beendermeel bevat. De schappen van de supermarkt zijn inmiddels kaal en gehaktloos geworden. Twee weken geleden verbood het ministerie de befaamde Andouilette-worst uit Lyon nog langer in runderdarm te stoppen.

Woensdag zag president Chirac zijn kans schoon om de linkse regering met de runderpsychose te jennen. Tijdens de wekelijkse ministerraad vroeg hij strengere maatregelen. De Franse burgers 'moeten alle mogelijke garanties hebben, gemeten naar de huidige stand van de wetenschap'. Volgens de president moet het gebruik van dierlijke grondstoffen helemaal verboden worden. Dus niet alleen voor koeienkrachtvoer, maar ook voor varkens en kippen.

Bovendien moeten koeien die geslacht worden stuk voor stuk op gekkekoeienziekte getest worden. Maar volgens minister Glavany van Landbouw is wat de president wil onmogelijk. Bovendien wekt hij een suggestie van totale veiligheid die niet bestaat. Gisteren heb ik Hilde toch maar laten liggen en een varkenshaasje genomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden