Rundercrisis wordt Europa nog noodlottig

De Top die de Europese regeringsleiders vrijdag houden komt nu echt in gevaar - vanwege de gekke-koeienziekte. De Britse weigering om mee te werken aan de besluitvorming in de Europese Unie dreigt een permanent karakter te krijgen....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

ROME

Een uiterst pessimistische minister Klaus Kinkel (Duitsland) meldde: 'Ik zie geen oplossing, hoogstens een lichtpuntje .' Het 'lichtpuntje' is dat iedereen bereid blijkt om 'niet in bomen te klimmen waar we vervolgens niet meer uit kunnen'.

Maar de oplossing voor de crisis ligt nog ver weg - de crisis die is ontstaan door de weigering van Groot-Brittannië om mee te werken aan de Europese besluitvorming zolang de Europese Unie de export van Brits rundvlees verbiedt.

De Europese Commissie werkt aan een vijfstappenplan, dat heel misschien nog net voor de Top in Florence de lucht zou kunnen klaren.

Krijgt de commissie haar plan tijdig klaar, en zou John Major ermee instemmen, dan zou Groot-Brittannië Florence van een fiasco kunnen redden. Maar Lamberto Dini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, verried dat het niet zo simpel is: 'Londen krijgt pas zijn geleidelijke opheffing van het rundvlees-embargo als het eerst zijn politieke obstructie in de Unie staakt.'

In het conclaaf noemde commissievoorzitter Santer de volgende stappen:

* de handel in Britse runderen en Brits rundvlees wordt weer mogelijk als er een waterdicht certificatiesysteem komt;

* embryo's kunnen weer verhandeld worden zodra vaststaat dat de moederkoe de gekke-koeienziekte (BSE) niet kan overdragen op haar kalf;

* dieren kunnen weer vrijgegeven worden na 1 september;

* runderen jonger dan 30 maanden worden eerst vrijgegeven;

* runderen ouder dan 30 maanden worden later vrijgegeven.

Elke stap gaat gepaard met procedures. Zo moet Groot-Brittannië telkens zijn eigen voorstellen aan de Europese Commissie presenteren als het een stap verder wil doen.

De voorstellen worden door het Permanent Veterinair Comité onderzocht, vervolgens door de commissie beoordeeld en ten slotte door het comité vastgesteld. Ook de Europese Commissie zou voortdurend controleurs laten uitzwermen in Groot-Brittannië om de Britse maatregelen in de gaten te houden.

Dit plan is door de lidstaten met diverse hypotheken verzwaard.

Zo wil Kinkel dat een interdisciplinair comité van wetenschappers klinkklaar vaststelt dat het BSE-gevaar uitgebannen is. Staatssecretaris van Europese Zaken Michiel Patijn vindt dat overdreven. Voor Nederland is het goed genoeg als het certificatiesysteem waterdicht is.

De Europese Commissie vecht met Londen nog over de export van Brits rundvlees naar landen die niet tot de Europese Unie behoren. De commissie vindt dat het exportverbod naar die landen parallel aan het Europese verbod moet worden opgeheven, anders zou Brits rundvlees via derde landen toch in de Unie terecht kunnen komen. Malcolm Rifkind, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, mopperde dat de commissie een loopje nam met de Britse soevereiniteit .

Frankrijk en Portugal eisen dat Groot-Brittannië zijn programma voor de vernietiging van verdacht vee uitbreidt. Zo zouden ook runderen uit de jaren 1988 en '89 geslacht moeten worden - zo'n dertigduizend dieren extra.

Het conclaaf van Rome kreeg van de Britten maandag geen enkele toezegging dat Major zijn sabotage van de Europese besluitvorming opgeeft. Wel ging Rifkind ermee akkoord dat het vijfstappenplan geen concreet tijdpad bevat.

Achter de schermen wordt nu nog gewerkt aan een remedie voor de crisis. Op zijn laatst vrijdagochtend kan John Major het verlossende woord spreken dat hij weer keurig van de Euro-partij is. Zo niet, dan verkeert de Europese Unie definitief in crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden