Runaway Jury, Close Encounters of the Third Kind, The Matrix Reloaded

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
Gene Hackman in Runaway Jury Beeld 20th Century Fox
Gene Hackman in Runaway JuryBeeld 20th Century Fox

Runaway Jury (Gary Fleder, 2003)
Net 5, 20.30-23.05 uur

Ze zijn niet de enige acteurs die op dreef zijn in de verfilming van John Grishams roman Runaway Jury: acteerlegenden Gene Hackman en Dustin Hoffman; de eerste als genadeloze rechtbankritselaar, de tweede als idealistische advocaat. In een rechtszaak waarin veel op het spel staat: de weduwe van een vermoorde man eist een miljoenenvergoeding van de fabrikant van het moordwapen. Dat maakt de samenstelling van de jury van groot belang. Het team onder leiding van Hackman, met een duivels sikje, is er om de wapenlobby te verdedigen. In sfeervol onderbelichte ruimten bereidt het zich voor op het proces. Doel: de juryselectie, waarbij advocaten van beide partijen een veto mogen uitspreken, zodanig beïnvloeden dat de rechtszaak er nauwelijks meer toe doet. Chantabele juryleden en juryleden die geen sympathie voor anderen hebben, verdienen de voorkeur. Met spionagetechnieken en psychologische profielen worden de potentiële leden gekeurd. Als de rechtszaak eenmaal begint, is het gezelschap geheel naar wens samengesteld, met slechts één onbekende factor: een computerspelletjesfanaat, gespeeld door John Cusack, met op de achtergrond diens vriendin Rachel Weisz.

Daarmee wordt Runaway Jury een spel waarin een paar geniale partijen hun macht over de jury tegen elkaar uitspelen. Zoals we gewend zijn in Grisham-verfilmingen (The Firm, The Rainmaker) draagt de uitstekend acterende cast de rechtbankscènes. En dat is nodig, want zoals we óók gewend zijn van Grisham-verfilmingen is het verhaal ook nu weer voorzien van zo'n vette Amerikaanse wending. Na een begin met een verdorven wereld, waarin alles te koop is en iedereen kan worden gemanipuleerd, krijgt Runaway Jury door het ingrijpen van een held die het rechtssysteem uit nobele motieven misbruikt, toch een rechtvaardige afsluiting. Dat is eigenlijk te voorspelbaar, maar de route waarlangs we naar dat slot gevoerd worden, is dermate intelligent topvermaak dat je het iedereen vergeeft.

Grisham

Nadat een paar verfilmingen van zijn boekenkaskrakers waren geworden, eiste én kreegthrillerschrijver John Grisham een beslissende stemin de casting van films naar zijn werk, ook bij Runaway Jury.

Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977)
RTL 7, 23.00-01.40 uur.

Beetje vergeten film van de grootmeester, gemangeld tussen de grote successen Jaws (1975) en E.T. (1982). Toch verdient CE3K een belangrijke plaats in Spielbergs oeuvre. Hij mist de bravoure van Jaws en de lichtvoetigheid en ontroering van E.T., maar het verhaal over de man (Richard Dreyfuss) die op een avond vreemde dingen gaat zien en zich daarin vastbijt totdat het spectaculaire einde hem gelijk zal geven, wordt door Spielberg op meeslepende wijze verteld. Serieus, persoonlijk en met een klassiek vijftonig melodietje. Eigenlijk ook gewoon een meesterwerk.

The Matrix Reloaded (Andy en Lana Wachowski, 2003)
Veronica, 20.30-23.10 uur.

De samen regisserende Wachowski's (broers zijn het niet meer, sinds Larry zich liet omdopen tot Lana), laten zich graag voorstaan op hun diepzinnigheid, maar voor het tweede deel in de Matrix-serie was hun filosofie simpel: meer van hetzelfde. Veel meer. Opnieuw moet Neo, de door Keanu Reeves gespeelde verlosser van de mensheid, de strijd aangaan met machines. De actiescènes zijn langer en spectaculairder en tegenstander Agent Smith heeft zichzelf vermenigvuldigd. Langer zijn ook de gesprekken, al zijn die helaas ook vooral pretentieuzer. Veel over de relatie tussen mens en technologie. Verder komt Neo meer bizarre personages tegen, onder wie de in het Frans vloekende schurk Merovingian. Al met al een film waarin de balans volledig zoek is, maar die desondanks fascineert als boeiende miskleun.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden