Run op schenkingen vlak voor wijziging fiscale regeling

Ouders maken massaal op het laatste moment gebruik van de belastingvrije schenkingsregeling, zodat kinderen hun hypotheek extra kunnen aflossen. Dat constateert Netwerk Notarissen, een overkoepelende organisatie van 600 notarissen.

Janske van buuren en theo thomson, gever en ontvanger van eenmalige belastingvrije schenking door ouders aan kind.Beeld Linelle Deunk

De run is volgens de club een duidelijk gevolg van het op 1 januari verdwijnen van de verruimde fiscale schenkingsregeling. 'Mensen willen er snel van profiteren. Dat is een reactie die we ook in het verleden bij andere regelingen hebben gezien', zegt juridisch directeur van Netwerk Notarissen Lucienne van der Geld.

De ontvangers gebruiken de schenking tevens om hun woning mee op te knappen. Bovendien zetten ouders een eerdere woninglening aan hun kinderen om in schenking, zegt Van der Geld. Een veel kleiner deel maakt van de laatste dagen gebruik om de aankoop van een woning te financieren. 'Een hypotheek neemt te veel tijd in beslag om ad hoc te regelen.'

Nog harder

De schenkingshausse heeft vorige maand al tot 44 procent meer fiscaalvriendelijke schenkingen geleid, zegt Netwerk Notarissen. 'We verwachten dat het deze weken nog harder zal gaan.'

De aflopende regeling diende om de woningmarkt te stimuleren en geldt tot een bedrag van 100 duizend euro. Na 1 januari kunnen ouders nog steeds schenken, maar geldt er een maximaal bedrag van 52 duizend euro. 'We zien dat de meeste schenkingen nu daar ongeveer 10 duizend euro boven zitten', aldus Van der Geld.

Allerlaatste moment

Ook de Vereniging Eigen Huis krijgt veel vragen binnen van leden die nog op het laatste moment van de oude regeling willen profiteren. 'Ze realiseren zich vaak op het allerlaatste moment dat ze eigenlijk willen schenken', zegt een woordvoerder. De belangenvereniging adviseert ze steevast eerst met hun bank contact op te nemen en niet in het wilde weg te gaan storten.

De banken en verzekeraars waarbij de hypotheken lopen, wijken van elkaar af in de procedures en hanteren allemaal andere uiterste data waarop klanten nog kunnen storten, blijkt uit een rondgang. De een is vlotter in de administratieve afwikkeling dan de ander. De meeste zeggen met verscherpte regels een hausse op de laatste dag voor te willen zijn.

Bij de Rabobank en ABN Amro moet het schenkingsbedrag bijvoorbeeld binnen zijn op 21 december, bij ING een dag later. Ook zijn er hypotheekverstrekkers waarbij de termijn al verstreken is. Aegon heeft zijn deadline sinds vandaag opeens tweeënhalve week naar voren gehaald. 'Als het bedrag er op 31 december om drie uur op staat, dan komt het ook nog wel goed', zegt een woordvoerder.

De run op schenkingen blijft vooral van belang voor aflossers. 'Wie nu nog in actie wil komen om met een ton van zijn ouders een woning te kopen, is wel wat laat', zegt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

De schenkingsrace vertaalt zich daarom niet in meer aankopen van woningen, constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM. Die signaleert in de aanloop naar het einde van het jaar wel een groei aan woningtransacties ten opzichte van voorgaande jaren, maar dat heeft met andere zaken te maken, zoals de lage rentestand, zegt voorzitter Ger Hukker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden