Nieuws

Run op geel boekje als coronavaccinatiebewijs – maar of iemand er iets aan heeft is onduidelijk

Een bijwerking van de gestage opmars van gevaccineerde mensen is een run op het gele vaccinatieboekje. Er zijn de afgelopen weken 18 duizend verkocht, vooral aan ouderen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Iedereen die ooit naar een ver en tropisch land is gereisd kent het wel: het gele vaccinatieboekje met daarin de inentingen die je hebt gehad. En nu kan ook je coronavaccinatie in het boekje komen te staan. Hierdoor, en met de zomervakantie in aantocht, is er sprake van een ware run op de gele boekjes. In de afgelopen anderhalve maand zijn er 18 duizend boekjes aan particulieren verkocht, vooral aan ouderen.

Het boekje is voor net iets meer dan 7 euro verkrijgbaar bij een GGD in de buurt en de directe verkoop aan particulieren is pas dit jaar begonnen. Het is echter geen erkend vaccinatiedocument voor het coronavirus en binnen Nederland heeft het gele boekje dan ook geen meerwaarde. Zo kun je niet naar musea of een festival door het laten zien van je coronavaccinatie in het document. Het is nog onbekend wat de status van het boekje in de Europese Unie en wereldwijd is met betrekking tot coronavaccinatie.

In Nederland wil niet iedere GGD een vaccinatiestempel zetten in het boekje. De afdeling in Drenthe ligt bijvoorbeeld dwars. ‘We doen dit niet omdat het fraudegevoelig is en het te veel tijd kost om voor iedereen een sticker in het boekje te plakken’, vertelt een woordvoerder. Het plaatsen van een vaccinatiestempel is niet landelijk geregeld maar wordt overgelaten aan de verschillende afdelingen van de GGD.

Smartphone

Er zijn verschillende apps in de maak waarmee je de coronavaccinatie kunt laten zien. De Europese Commissie is van plan om een digitaal platform op te tuigen waar lidstaten de noodzakelijke vaccinatie-informatie kunnen vinden van 450 miljoen EU-burgers. Ook de luchtvaartbranche is bezig met een app waarmee je je coronavaccinatie kunt aantonen.

Uitgever Ron Huveneers stelt dat het gele boekje nog lang niet uit de gratie is. ‘Er zijn nog wel wat hobbels te nemen voordat de app er daadwerkelijk is. Het boekje is een oplossing die mensen direct kunnen gebruiken.’ Ook is het volgens de uitgever nog maar de vraag of ouderen en mensen die bang zijn voor een datalek wel de app willen gebruiken.

De vraag naar het gele reisdocument stortte vorig jaar volledig in als gevolg van de pandemie en de daarop volgende internationale reisverboden. Nu is vooral onder particulieren de vraag naar de gele boekjes toegenomen. De uitgever verkoopt wel een stuk minder aan de verschillende GGD afdelingen. ‘In een gewoon jaar verkopen wij er 150 duizend per jaar, dit jaar maar 20 duizend. Maar dat zal wel weer aantrekken wanneer iedereen gevaccineerd is en de mensen weer mogen reizen’, zegt uitgever Huveneers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden