Rumsfeld maant buurlanden Irak Al-Zarqawi niet te helpen

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft de buurlanden van Irak gewaarschuwd geen medische hulp te bieden aan terreurleider Abu Musab al-Zarqawi, die recent gewond zou zijn geraakt....

Reuters en AP

Rumsfeld deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie in Washington. 'Ons vermoeden is dat hij, Al-Zarqawi, in Irak is. Mocht een buurland overwegen hem binnen te laten en medische hulp te bieden, dan tonen ze zich duidelijk verwant met een hoofdfiguur binnen het Al Qa'ida-netwerk en met een persoon die heel veel bloed aan zijn handen heeft', zei hij. Rumsfeld zei niet of de VS sancties zullen nemen tegen een land dat hulp biedt aan Al-Zarqawi.

Het Britse dagblad the Sunday Times meldde dat Al-Zarqawi drie weken geleden gewond is geraakt toen zijn konvooi in het westen van Irak geraakt werd door een Amerikaanse raket. Tijdens de bestorming van het konvooi door militairen kort daarna, zou de terreurleider ternauwernood zijn ontkomen. Al-Zarqawi zou een granaatscherf in zijn borst hebben. Zijn medewerkers zouden hem naar het buitenland willen overbrengen waar hij zou moeten worden geopereerd.

De buurlanden van Irak zijn: Syrië, Iran, Jordanië, Koeweit, Turkije en Saoedi-Arabië. Met name Syrië wordt gezien als schuilplaats voor in Irak actieve terroristen.

Al-Zarqawi, de door Osama bin Laden aangewezen leider van Al Qa'ida in Irak, wordt verantwoordelijk gehouden voor de reeks aanslagen op voornamelijk shi'itische doelen in de voorbije weken. Al-Zarqawi erkende deze week in een boodschap op internet dat hij 'licht gewond' was geraakt, maar voegde eraan toe dat hij de strijd onverminderd voortzet.

De Amerikaanse chefstaf Richard Myers wilde niet speculeren over de ernst van de verwondingen van Al-Zarqawi. 'Onze inschatting is dat hij gewond is. Hun berichten op internet komen redelijk overeen met onze informatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden