Ruk naar links, mede door allochtonen

Na de rechtse overwinning bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, zwaaide de slinger dinsdag weer naar links. Volgens een onderzoek van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam heeft 80 procent van de allochtone kiezers op de PvdA gestemd....

Van onze verslaggevers Philip van Praag en John Wanders

De verkiezingswinst van de PvdA in Amsterdam en Rotterdam is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de steun van de allochtone kiezers. Volgens onderzoek van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam heeft 80 procent van de allochtone kiezers op de PvdA gestemd. In Amsterdam en Rotterdam lag het percentage nog iets hoger (rond de 85 procent). Wat ook meehielp, is de relatief hoge opkomst onder allochtonen (rond de 50 procent in Rotterdam).

Het onderzoeksbureau van Maurice de Hond peilde gisteren weer onder zesduizend burgers hoe Nederland zou hebben gestemd als het gisteren om Tweede-Kamerverkiezingen zou zijn gegaan. De uitkomst van die peiling leert dat in dat geval een linkse regering van PvdA, SP en GroenLinks mogelijk zou zijn geworden.

Uit hetzelfde onderzoek van De Hond blijkt dat de PvdA in alle inkomenscategorieën de grootste partij is geworden. Van de kiezers met een inkomen van twee keer modaal stemt 24 procent PvdA, op de voet gevolgd door de VVD (23 procent). Hoe hoger het inkomen, hoe groter de bereidheid van de kiezer om naar de stembus te gaan, blijkt verder.

Zo gaat slechts 46 procent van de kiezers met een inkomen beneden modaal naar de stembus. Onder de groep met meer dan twee keer modaal is de opkomst 73 procent. De VVD scoort niet toevallig het beste onder de hogere inkomensgroepen, terwijl de SP juist beter scoort bij de inkomensgroepen modaal en onder modaal.

GroenLinks en D66 scoren evenals de PvdA gelijkmatig onder alle inkomensgroepen. Lokale partijen halen veel kiezers uit de inkomensgroepen modaal en tot twee keer modaal.

Het onderzoek van De Hond bevestigt een eerder geconstateerd patroon dat vrouwen linkser stemmen dan mannen. Dat blijkt uit de resultaten van zowel de PvdA, GroenLinks als van de SP.

De PvdA doet het goed in alle leeftijdsgroepen. Opvallend is echter dat de lokale partijen het samen onder jonge kiezers in de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar net iets beter doen dan de PvdA. Zo scoort de PvdA in die groep 18 procent, tegen 21 procent voor de gezamenlijke lokale partijen.

Ook de VVD ligt goed bij jongeren. De liberalen doen het in de groep tussen 18 en 29 jaar met een score van 17 procent beter dan het CDA (12 procent). De PvdA is de grootste in de andere leeftijdsgroepen: ze heeft 22 procent van de kiezers tussen de 30 en de 49 en 26 procent in de groep tussen 50 en 64. Onder 65 plussers scoort de PvdA 29 procent, gevolgd door het CDA met 25 procent.

Werkgelegenheid, armoede en verkeersproblemen zijn volgens het onderzoek voor de kiezer nu de belangrijkste thema’s. Werkgelegenheid wordt door 62 procent van de kiezers genoemd. Armoede volgt met 59 procent. Linkse partijen profileren zich nadrukkelijk met beide thema’s.

Een traditioneel VVD-thema als verkeersproblemen wordt door 57 procent van de ondervraagden genoemd, wonen door 51 procent. Veiligheid en integratie, onderwerpen waarmee Fortuyn in 2002 veel succes behaalde, staan blijkens het onderzoek van De Hond nu minder hoog op de agenda. Beide thema’s worden door 42 procent van de ondervraagden genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden