Ruk iets af voor Poetin, zeggen de studentes

MOSKOU - En weer staan er in Rusland 'spontaan' mooie jonge vrouwen op om hun steun te belijden aan Vladimir Vladimirovitsj - premier Poetin dus. Vorig jaar waren het in lingerie geklede studentes journalistiek van de Universiteit van Moskou. Hun pro-Poetin kalender ging vijftigduizend keer over de toonbank. Nu is op de sociale website Vkontakte.ru 'Poetins Leger' opgericht.

In een begeleidend filmpje, dat al tienduizenden malen is aangeklikt, legt 'studente Diana', een rondborstige blondine, uit wat de bedoeling is. 'Ik ben gek op de man die ons land leidt, Vladimir Poetin. Miljoenen adoreren hem, geloven hem. Maar sommigen gooien met modder naar hem. Misschien zijn ze bang? Of simpelweg zwak? Want in zijn plaats zullen ze nooit staan.'

Op het eind van het filmpje ontmoet ze twee andere even charmante jongedames en roept haar mede 'mooie, slimme Russinnen' op 'iets af te rukken voor Poetin'. Om daarna zelf het goede voorbeeld te geven met het nauwsluitende witte t-shirt dat ze draagt.

In december worden in Rusland Doemaverkiezingen gehouden. Begin volgend jaar wordt een nieuwe president gekozen. Poetin (president van 2000 tot 2008 en sindsdien premier) en president Dmitri Medvedev hebben beloofd daarover in goed overleg te zullen besluiten. Maar de consensus in Rusland is dat het Poetin is die uitmaakt wie de volgende president wordt.

En er zijn volop tekenen dat hij dit keer op zichzelf stemt. Eerder dit jaar richtte Poetin al een 'Nationaal Volksfront' op om alle maatschappelijke organisaties te verenigen voor de aankomende verkiezingen. Maar die actie komt wel erg nadrukkelijk uit de trukendoos van de Sovjet-Unie en zelfs zijn volgelingen doen er slechts zuchtend aan mee.

Nee, dan trekt 'Poetins Leger' meer aandacht. De experts zijn er niet over uit of het nu een actie vóór Poetin is, of om hem in diskrediet te brengen. Maar het gelikte, professioneel gemaakte filmpje heeft alle kenmerken van de jongste stunt van Nasji ('De Onzen'), de pro-Poetin jeugdbeweging die jaren geleden door Kremlin- spindoctors is opgericht. De beweging zet vaak jonge studentes in voor acties. Boodschap: mooie, geslaagde mensen steunen Poetin. Sukkels en losers gaan bij de oppositie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden