Ruiter Tops zuinig op zijn Grande Dame

Grande Dame heeft ontegenzeggelijk een luizenleventje bij Jan Tops. De 11-jarige merrie heeft de mooiste plek in het mooiste stallencomplex van het land, krijgt het beste voer en mag van de springende miljonair uit Valkenswaard naar believen lanterfanten in grazige weiden....

Tops is namelijk zuinig op Grande Dame, zo zuinig dat de directe afstammelinge van zijn voormalige topper Top Gun in de strijd om de wereldbeker, het hoofdnummer van Indoor Brabant, niet eens alles hoefde te geven. Tops gooide in de barrage bepaald niet alle remmen los, hetgeen tot gevolg had dat hij slechts als derde eindigde, achter de Braziliaanse winnaar Rodrigo Pessoa en de Engelsman Robert Smith die met zijn kortbenige karrepaard Mr Springfield als tweede werd afgevlagd.

Na gedane zaken vertelde Tops aan iedereen die het maar horen wilde dat hij geen moment had overwogen om serieus te proberen Pessoa van de eerste plaats af te rijden. Hij had daartoe alle kans van de wereld omdat het lot bepaald had dat hij als laatste van de zeven finalisten zijn opwachting mocht maken in de piste en derhalve op zijn gemak had kunnen zien waar in de piste de klemmen en voetangels waren verstopt door Henk-Jan Drabbe, de parcoursbouwer van dienst. Tops hield zich in, drukte het gaspedaal niet helemaal in en bijna zichtbaar was dat Grande Dame hem er intens dankbaar voor was.

Het komt in de springsport voor dat paarden worden afgejakkerd. Er moet nu eenmaal brood op de plank en dus trekken ruiters met hun vierbeners van concours naar concours in de hoop nu en dan een greep in de doorgaans goedgevulde prijzenpotten te doen. Tops pakt het anders aan. De hippische entrepeneur houdt van zijn paarden, en zeker van de inderdaad wel erg fraai geboetseerde Grande Dame, en wil zo lang mogelijk genieten van de (sport)relatie die hij zo moeizaam met hen heeft opgebouwd. 'Ik jakker ze niet af. Maar een paar keer per jaar geef ik plankgas. Dat houdt ze gretig en gezond en dat maakt dat ik veel langer van mijn rijdieren kan genieten dan veel collega-ruiters.'

Drie jaar geleden tikte Tops Grande Dame op de kop. De merrie kostte wat, maar dan had hij ook wat. Tops nam ruim de tijd om de merrie de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Het geduld werd rijkelijk beloond. Grande Dame ontwikkelde zich tot een atleet met een groot spring-en zweefvermogen, een sterke mentaliteit en een 'rustige bovenkamer'. 'Grande Dame raakt niet gauw van haar stuk.'

Dat geldt voor Tops in niet mindere mate. De dierenvriend gaat al bijna een mensenleven mee in de wereld van oxers en springende paarden. De 41-jarige Brabander staat al een kwart eeuw aan de top, vertegenwoordigde zijn land vijftig keer in de Nations Cup, reed meer dan honderd keer mee in de strijd om de wereldbeker, heeft inmiddels meer dan genoeg punten verzameld om over een maand in Las Vegas een gokje te mogen wagen in zijn elfde WB-finale, is in blijde afwachting van zijn vijfde olympische optreden, en dat alles terwijl hij in de ogen van kenners en hippische estheten bepaald geen natuurtalent is.

Het lijkt alsof Tops ietwat instabiel in het zadel zit, niet zelden wordt zijn zicht op de hindernissen beperkt door zijn cap die altoos tot onder zijn ogen dreigt te zakken en vooral in scherpe bochten dreigt hij telkenmale te worden gelanceerd. En toch blijft hij zitten én presteren, blijft hij deel uitmaken van de mondiale top en heeft hij gezworen zijn sport tot in lengte van jaren trouw te blijven. Ten bewijze daarvan presenteerde Tops zich vrijdag in Den Bosch als playing-captain van het VDL Groep-springteam, een équipe van vijf ruiters die hij gaat aanvoeren, trainen en begeleiden.

Tops greep de slotdag van Indoor Brabant, dat 75.000 belangstellenden trok, aan om zijn leerlingen aan het verstand te brengen dat een diervriendelijke aanpak uiteindelijk altijd loont. 'Een ruiter mag nooit het uiterste van zijn paarden vergen. Dan lijden ze en dat is uit den boze.' Daarom gaf Tops zondagmiddag net iets minder gas dan nodig was. Het kostte hem de overwinning, maar hij kreeg er iets veel mooiers voor terug: een vriendin voor het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden