Ruiter Sloothaak moet toekijken na val van paard

De beste springruiter ter wereld blijft zondag achter het hek. Zijn val drukte gisteren een stempel op de eerste manche van de Olympische landenwedstrijd voor springruiters in het Georgia International Horse Park....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

CONYERS

De wereldkampioen van Den Haag kreeg voor zijn mislukte proef het maximum aantal strafpunten (60.25) en kon zich als uitgeschakeld beschouwen voor de individuele proef. De gedachte dat de leiding van de Duitse springequipe hem alsnog zou kunnen inschrijven op één van de door Beerbaum, Nyberg en Kirchhoff te veroveren plaatsen voor de finale bleek een misvatting.

Het reglement, aangepast sinds Barcelona, was rechtvaardig en bespaart bondscoach Herbert Meyer en chef d'equipe Hendrik Snoek een Salomons-oordeel. In het Duitse kamp was al in de aanloop naar de landenwedstrijd gepiekerd over de vraag wie van de vier topruiters zou moeten afvallen. Wanneer vier combinaties zich bij de beste 45 klasseren, na de een kwalificatieproef en twee manches uit de landenwedstrijd, dan worden er toch slechts drie toegelaten tot de individuele finale van zondag.

Ludger Beerbaum is Olympische titelverdediger en geldt met het beste paard van de wereld, Piet Raymakers' oude liefde Ratina, als onomstreden. Franke Sloothaak die voor Atlanta Joli Coeur had verkozen boven zijn WK-paard Weihajwej, was van dezelfde categorie. De keuzen zou tussen Lars Nyberg en Kirchhoff, een voormalig pupil van Jan Tops, zijn gegaan.

Zo ver kwam het allemaal niet. Gistermorgen spatten Sloothaaks ambities op de balken van de Texas Ranch, hindernis negen, uiteen. Hij duikelde van zijn paard, blesseerde de pols en scheurde een adertje in de onderarm. Hij stelpte het bloeden zelf, maar kon niet verder en werd gediskwalificeerd. De twee hechtingen waren futiel vergeleken bij de sportieve schade die de Fries leed.

De 38-jarige ruiter, op 17-jarige leeftijd gescout door Paul Schockemöhle, is geslaagd in zijn sport en wilde na de wereldtitel van twee jaar geleden op jacht naar het hoogste: het individuele Olympische goud. De teammedaille van dat mooiste metaal kreeg hij al in 1988, in Seoul.

Vier jaar eerder in Los Angeles was Franke Slothak in de landenwedstrijd al het brons gedecoreerd. Barcelona was het domein van zijn oude landgenoten, de Nederlanders, die in de individuele finale slechts werden afgetroefd door een van zijn nieuwe landgenoten, Ludger Beerbaum. In Atlanta moest het gebeuren. Succes in Olympische ruiterwedstrijden zijn de Duitsers op het lijf geschreven. De dressuurequipe veroverde afgelopen zondag de 65ste medaille.

De 66ste plak, een gouden naar alle waarschijnlijkheid, lag gisteren na de eerste manche van de landenwedstrijd voor het oprapen. Het afstappen door Sloothaak werd moeiteloos gecompenseerd door de drie nullen die Nyberg, Kirchhoff en Beerbaum draaiden. Slechts Kirchhoff liep enige averij op als gevolg van een lichte overschrijding van de toegestane tijd.

De Nederlandse titelverdedigers keken licht afgunstig doch zeker niet verrast naar het Duitse machtsvertoon. Jos Lansink: 'De Duitsers zijn hier in de positie die wij in Barcelona bekleedden. Toen hadden wij de beste combinaties, de beste paarden, Top Gun, Egano en Ratina. Nu is dat voordeel voor de Duitsers.' Van dat stel is slechts Top Gun nog in Nederlandse handen. Jan Tops reed zijn parardepaardje gisteren naar de tweede foutloze rit in twee dagen.

In de verregende eerste manche van gisteren - rond het middaguur moest de wedstrijd twee uur worden gestaakt - nam de Duitse ploeg de leiding. Brazilië volgde verrassend op de tweede plaats, voor het viertal van de Verenigde Staten. Nederland bezette na Ierland en Spanje de zesde plaats, op 15.25 strafpunten van de ranglijstaanvoerder.

'Dat halen we nooit meer', zei Jos Lansink terneergeslagen. De stalbaas van de Limburgse paardenmiljonair Leon Melchior sprong met zijn schimmel Carthago twee keer in de fout, net zoveel als Romp. Hendrix had drie springfouten, Tops nul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden