Ruimtevaartuig Galileo begint aan observatie van Jupiter

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is opgetogen over de verrichtingen van het ruimtevaartuig Galileo bij Jupiter. Donderdagavond laat drong een meetinstrument van het vaartuig de dichte atmosfeer van de reuzenplaneet binnen....

REUTER; AP

Reuter, AP

PASADENA

Vooral toen bleek dat de sonde in de dampkring contact had gemaakt met het moederschip, juichten de medewerkers van het controlecentrum in het Californische Pasadena. 'Dit is een fantastische prestatie', zei T. Johnson, een wetenschapper die vanaf 1977 aan het Galileo-project heeft gewerkt. 'Zo'n sonde die de dampkring in slaat, zich

beschermt met zijn hitteschild en dan naar huis belt.'

Als het goed is, heeft het meetinstrument gegevens naar de Galileo geseind over de druk, de temperatuur en de samenstelling van de atmosfeer van Jupiter. Na een afdaling van vijf kwartier aan parachutes is het apparaat, zo wordt aangenomen, bezweken onder de grote druk en hitte in de diepere lagen van de dampkring. Vanaf begin volgende week zal de Galileo de gegevens doorsturen naar de aarde.

Het ruimtevaartuig zal nog twee jaar lang om Jupiter cirkelen. In die tijd zal het onder meer gedetailleerde opnamen maken van de Jupiter-manen Europa, Ganymedes en Callisto. Laat in de lente of in de vroege zomer zullen de eerste beelden de aarde bereiken.

Met de waarnemingen bij de reuzenplaneet hopen de onderzoekers meer te weten te komen over ontstaan en ontwikkeling van het zonnestelsel. De atmosfeer van Jupiter is het minst veranderd van alle dampkringen in het zonnestelsel en bevat daarom, zo wordt verwacht, informatie over de beginperiode.

Het Jupiter-project heeft veel met pech te kampen gehad. Toen het Amerikaanse Congres het plan in 1977 goedkeurde, werd verwacht dat de Galileo begin jaren tachtig zou vertrekken.

Maar pas in 1989 kon de Galileo vanaf de shuttle Atlantis vertrekken. Tijdens de reis waren er problemen met hoofdantenne en recorder. Successen waren er ook. Galileo vond in 1993 de maan Dactyl, de eerste ontdekking van een maan die om een asteroïde (Ida) draait. Een jaar later registreerde Galileo de inslag van de komeet Shoemaker-Levy op Jupiter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden