Ruimtestation zonder wetenschap

Het ziet ernaar uit dat er begin volgende eeuw een technologisch verantwoord internationaal ruimtestation in een baan om de aarde zal draaien waarin vanwege geldtekort geen wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan, het eigenlijke doel....

De eerste onderdelen van het toekomstige ruimtestation zullen volgens plan eind 1997 worden gelanceerd. Twee hoofdcomponenten, de knooppunten waaraan straks diverse modules zullen worden vastgemaakt, blijken aanzienlijk duurder uit te vallen dan oorspronkelijk begroot. Meer geld komt er echter niet; het Amerikaanse congres stelt NASA jaarlijks niet meer dan 2,1 miljard dollar voor het ruimtestation beschikbaar.

De NASA-top heeft nu, voor de financiering van die ruggengraat, het oog laten vallen op geld dat in de begroting is gereserveerd voor wetenschappelijke activiteiten. 'Zonder ruimtestation geen wetenschappelijk onderzoek, dat is de harde realiteit', aldus de toelichting van NASA-verantwoordelijke Andrew Allan in het tijdschrift Science van 6 september.

Ook is het aantal shuttle-vluchten ten behoeve van de lancering van wetenschappelijke apparatuur teruggebracht. Volgens het oorspronkelijke plan zou er met twee vluchten in 1999 44 duizend kilo aan wetenschappelijke instrumenten en onderdelen meegaan; dit is teruggebracht tot hooguit de helft daarvan.

Het oorspronkelijke plan van NASA was de bouw van zeven wetenschappelijke instrumenten waaronder een centrifuge, een oven en een biologisch onderzoekscentrum. Om meer geld aan de ruggengraat te kunnen besteden, is inmiddels Europa en Japan gevraagd de bouw en de financiering van die ruimtecentrifuge - kosten vijfhonderd miljoen dollar - voor hun rekening te nemen.

Dit zal leiden tot een aanzienlijke vertraging van de lancering ervan. Het geplande jaar, 2002, zal dan niet worden gehaald, verwachten Amerikaanse biologen. Europa en Japan antwoorden eind deze maand op het verzoek van NASA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden