NieuwsOsiris

Ruimtesonde Osiris gaat korrels opzuigen op planetoïde Bennu. Geschatte levertijd: 2023

Nasa-sonde Osiris-Rex arriveert maandagmiddag op zijn bestemming. Bij planetoïde Bennu moet hij materiaal ophalen dat ons meer kan leren over het ontstaan van de aarde.

George van Hal
Osiris-Rex zal bodemmonsters nemen van planetoïde Bennu terwijl de ruimtesonde 1 á 2 meter boven het oppervlak zweeft. Beeld NASA
Osiris-Rex zal bodemmonsters nemen van planetoïde Bennu terwijl de ruimtesonde 1 á 2 meter boven het oppervlak zweeft.Beeld NASA

Een kosmische Thuisbezorgd of Deliveroo - zo kun je Nasa-sonde Osiris-Rex wel beschouwen. Alleen levert Osiris in 2023 geen pizza af, maar heuse buitenaardse korrels.

Dat materiaal moet hij ophalen op het oppervlak van Bennu, de planetoïde waar de sonde naar verwachting om 18.00 uur arriveert. De laatste nadering is live via internet te volgen.

Osiris-Rex slaat na aankomst overigens niet direct aan het oogsten. Eerst komt hij in een stabiele baan om de ruimterots terecht, waarna wetenschappers verbonden aan de missie de tijd nemen om de wetenschappelijk meest interessantste verzamellocatie te zoeken.

Naar verwachting zal de sonde rond 2020 zijn kostbare bagage vakkundig van het oppervlak van planetoïde Bennu trekken, met behulp van een soort ruimtestofzuiger. Dat technische huzarenstukje moet ons minimaal 60 gram – en misschien zelfs enkele kilo’s – wetenschappelijk waardevol buitenaards materiaal opleveren. De grootste berg sinds de Apollo-missies maanstenen als wetenschappelijke souvenirs terug naar aarde brachten.

Wetenschappers zijn bijzonder geïnteresseerd in dergelijk ruimtegruis omdat het gemaakt is van dezelfde bouwstenen als de aarde. Planetoïden zoals Bennu zijn restanten van het proces van planeetvorming – de overgebleven klonten uit de beslagkom waarin moeder natuur ruim 4,5 miljard jaar geleden onze planeet boetseerde. Door dat materiaal in detail te onderzoeken, kunnen we meer te weten komen over hoe ons thuis is ontstaan.

Osiris-Rex is overigens niet de eerste die materiaal van een planetoïde afsnoepte. In 2010 bezorgde de Japanse ruimtesonde Hayabusa al wat gruis dat hij in 2005 op planetoïde 25143 Itokawa had verzameld. Daarbij ging het echter om minder dan een milligram.

2023

Op 24 september 2023 vliegt Osiris-Rex langs de aarde om onze bestelling af te leveren; keurig verpakt in een capsule die uiteindelijk aan een parachute terugvalt naar het oppervlak. Met een kwart van het materiaal gaat men in Houston, bij Nasa, direct aan de slag. De rest zet men opzij, zodat volgende generaties onderzoekers daarin het antwoord kunnen zoeken op vragen waarvan we nog niet weten dat we ze hebben.

De tocht naar Bennu moet ons bovendien meer leren over de banen en het binnenste van dit soort planetoïden, die in de buurt kunnen komen van de aarde. Ook bij Bennu bestaat een kleine kans (minder dan één op duizend) dat hij eind volgende eeuw op de aarde knalt – een catastrofale gebeurtenis waarbij de planetoïde als een soort kosmische megabom zonder pardon de complete Benelux van de kaart zou kunnen vegen. Astronomen hopen dat hun nieuwe, nauwkeurigere baanmeting bevestigt dat Bennu de aarde gaat missen.

NASA-sonde Osiris gaat in de ruimte op kosmisch materiaal jagen

Op 8 september 2016 vertrok Osiris-Rex vanaf Cape Canaveral Air Force Station en begon aan zijn tocht richting planetoïde Bennu, een ruimterots die heel misschien op aarde inslaat. Govert Schilling blikte destijds vooruit en legt uit wat er zo interessant is aan dat kosmisch materiaal.

Planetoïde Bennu. Beeld Nasa
Planetoïde Bennu.Beeld Nasa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden