Ruimtereis begint misschien in Lelystad

YVONNE DOORDUYN

AMSTERDAM - Er is nog heel wat onderzoek voor nodig, en vergunningen zijn ook nog lang niet binnen. Maar als het een beetje meezit, opent Lelystad in 2015 de eerste Europese 'ruimtevluchthaven'. Vrijdagavond werd SpaceLinq opgericht, een Nederlandse maatschappij die vanaf juni 2015 voor 2- à 300.000 euro commerciële ruimtereizen wil aanbieden.

'Lelystad ligt dicht bij de Noordzee, met de gereserveerde militaire zone boven de Waddenzee vlakbij', verklaart Chuck Lauer, de Amerikaanse oprichter van SpaceLinq, zijn keuze voor Lelystad. De voorkeur gaat uit naar Europa omdat Europeanen meer tijd en geld aan vakanties besteden dan in de rest van de wereld.

In het toestel, de 'spaceliner' die in samenwerking met de NASA in de VS wordt ontwikkeld, is plaats voor een piloot en vijf ruimtetoeristen. Ook kan een meevliegende wetenschapper experimenten uitvoeren op het gebied van microzwaartekracht, klimaatonderzoek of astronomie en kunnen kleine satellieten worden gelanceerd. Het plan is dat op een hoogte van ruim 100 kilometer drie minuten gewichtloosheid wordt bereikt.

Burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad is enthousiast. 'Lelystad is er trots op dat het gastheer kan worden van zo'n nieuwe onderneming. De gemeente wil graag meewerken aan het realiseren van de randvoorwaarden, maar de markt dient het voortouw te nemen.' Haar woordvoerder erkent dat er nog veel haken en ogen aan zitten. 'Het kán een kansrijke ontwikkeling zijn, voor de economische groei en werkgelegenheid in Lelystad. We kunnen het koppelen aan het Aviodrome. Maar voor zo'n spaceport is nog wel heel wat nodig.'

De Nederlandse medeoprichter van SpaceLinq, Eric Tierie, laat weten nog weinig zicht te hebben op toezeggingen van de overheid omtrent geluids- en milieuvergunningen. 'Ik hoop op een beetje VOC-bloed. Prestige-overwegingen wegen hopelijk zwaarder.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden