Ruimte voor zorg, onderwijs of werk wordt al schaars

De discussie 'Nederland-is-vol' beperkt zich merkwaardig genoeg tot 'Hoeveel mensen kunnen er met goed fatsoen op één vierkante kilometer Nederland?'....

HEEL E.J. van der Horst

Op het gevaar af door Jeroen Trommelen (Forum, 22 januari) tot de somberaars gerekend te worden, wijs ik op het mogelijk toenemende ruimtegebrek ten gevolge van overbevolking en vooral onevenwichtige immigratie bij de zorg-, onderwijs- en welzijnsvoorzieningen. De immigratie van grote groepen Scandinaviërs of Japanners heeft andere gevolgen dan die van immigranten uit laagontwikkelde regio's.

De laatsten stellen andere en zwaardere eisen aan de mogelijkheden van onderwijs, zorg en welzijn, omdat cultuur en levensstijl niet of moeizaam sporen met de Nederlandse. Geen nood, als er voldoende geld en menskracht ingezet kan worden. Geld is er in overvloed (?) en zal er altijd wel moeten zijn, maar, helaas, er zijn veel te weinig mensen die de ongekend moeilijke taken op zich kunnen nemen. En het ziet er naar uit dat het personeelstekort in zorg en onderwijs op korte termijn onbehaaglijke vormen aan zal nemen.

Juist in deze sectoren zijn geschikte mensen belangrijker dan geld. En ze zijn niet met geld tevoorschijn te toveren.

Nederland vol? Waarschijnlijk niet in bevolkingsdruk per vierkante kilometer, maar als de ruimte anders gemeten wordt, misschien wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden