Ruimte op rechts

DE OLYMPISCHE SPELEN, die curieuze ontmoetingsplaats voor serieuze sporters en mensen met rare hobby's, hebben twee van de drie trainers van de nationale topdrie een grote dienst bewezen....

Paul Onkenhout

Voor alle duidelijkheid: in dit stukje worden de prestaties van de Olympiërs gebagatelliseerd noch beschimpt, integendeel zelfs. En met de nationale topdrie wordt de voetbalclubs Ajax, Feyenoord en PSV bedoeld ~ hoewel steller dezes ook wel weet dat het al vier seizoenen geleden is dat het trio in de eredivisie op de bovenste drie plaatsen eindigde.

Dat gezegd hebbende kan worden vastgesteld dat de belangrijkste, meest verbreide sport ter wereld er in de media momenteel bekaaid vanaf komt. Berichten over de hervormingen van het transfersysteem halen ternauwernood de krant, een waarschuwing van Ajax aan de beurs dat dit jaar de resultaten zullen tegenvallen wordt voor kennisgeving aangenomen (persoonlijke schatting van het verlies: dertig miljoen gulden), de Champions League kwijnt weg op sportpagina vier en niemand leest dit stukje omdat het over voetbal gaat.

Maar ach, die twee weken per jaar, wat maakt het ook uit.

Voor wie het allemaal is ontgaan: Adriaanse heeft Ajax vrijdag in de thuiswedstrijd tegen RBC laten spelen zonder Witschge en Winter. En PSV verloor vorige week van Anderlecht. (Inderdaad, vergeleken bij de Olympische Spelen zijn dit kleine gebeurtenissen.)

Witschge en Winter speelden samen 115 interlands. Ze zijn nog niet heel erg oud, voor voetballers (31 en 33), en hebben, vanwege hun binding met de club en hun reputatie, een streepje voor.

Toch werden ze vrijdag door Adriaanse buiten het elftal gezet, vanwege hun tegenvallende prestaties. Witschge werd bovendien verweten dat hij op de trainingsveld 'onvoldoende arbeid' verrichtte.

De trainer die zoiets beweert, neemt grote risico's. Niet op het trainingsveld, maar in de stadions wordt het verschil tussen winst en verlies bepaald. Romario bijvoorbeeld heeft op een trainingsveld nog nooit voldoende arbeid verricht.

Daar staat tegenover dat Ajax met Witschge en Winter, de twee kapiteins op het schip, armzalig heeft gespeeld en in de eerste vijf competitieduels tweemaal verloor en eenmaal gelijkspeelde.

Maar is er een verband tussen het spel van W & W en die negatieve reeks? Of hebben zij zich juist aan de malaise onttrokken en waren het anderen die Ajax in het verderf hebben gestort?

Wie Ajax dit seizoen vaak heeft zien spelen, weet het antwoord: álle spelers falen dit seizoen. Door uitgerekend Witschge en Winter te offeren, speelt Adriaanse met vuur.

Althans, dat zou hij hebben gedaan als momenteel de Olympische Spelen niet alle aandacht wegzogen. Nu is de spectaculaire ingreep iedereen ontgaan.

En dan PSV, niet de zwemvereniging PSV, maar de voetbaltak. Vanaf nu denken we alleen nog maar aan zwemmen als we de naam van PSV horen, zei onze kroonprins zaterdag in Sydney.

Dat is onzin natuurlijk, weet zo'n man veel, maar feit is dat de voetballers in tal van opzichten een voorbeeld kunnen nemen aan Pieter. Hij is talentvoller dan zij zijn, traint harder, laat zich niet door een vijandig stadion uit balans brengen en kan meer pijn verdragen.

Vergeleken bij Pieter zijn de voetballers slappelingen, over het paard getilde vedetten die hun centen makkelijk opstrijken en op cruciale momenten falen. Geldt dat laatste ook voor de trainer, Gerets?

Ja, ben je geneigd te zeggen. In de uitwedstrijd tegen Anderlecht (voor wie het voetbalnieuws niet heeft gevolgd: PSV heeft in Brussel met 1-0 verloren) raakte Gerets alle controle over zijn spelers kwijt. Hoewel de cijfers ditmaal mild waren, was de afstraffing te vergelijken met de nederlaag vorig seizoen in de Champions League tegen Glasgow Rangers (4-1).

PSV (voetbal) blameerde zich in Brussel en de coach, per slot van rekening de inspirator en de strateeg van de ploeg, deed dat evenmin. Gerets is de dans echter ontsprongen. Pieter heeft hem gered.

Morgen speelt PSV in Eindhoven tegen Manchester United. Wéér een nederlaag dus, maar de club had het aanmerkelijk slechter kunnen treffen. Op dezelfde dag komt in Sydney Anky voor de eerste keer in actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden