Ruimte op rechts

IETS GEHEEL anders nu. (Hoewel goud en zilver ook in dit stukje wel degelijk een rol spelen.)..

De sportjournalistiek houdt zichzelf óók in leven door sporters of trainers te verleiden tot een opzienbarende uitspraak.

Vervolgens kunnen anderen schande spreken over die opzienbarende uitspraak en wordt de boosdoener geattaqueerd. Hoe opzienbarender de uitspraak, hoe mooier de kopij.

Voorbeeld: 'Rijkaard is een beunhaas.'

Vaak heeft dit tot gevolg dat degene die de opzienbarende uitspraak deed, daar spijt van krijgt. Dat is jammer.

Bijna niemand durft nog iets te zeggen, oordeelde Willem van Hanegem een paar maanden geleden. En zo is het maar net. De belangen zijn te groot geworden om met een enkele uitspraak carrières in de waagschaal te stellen.

Vanuit óns standpunt bekeken was afgelopen donderdag daarom geen slechte dag. Ajax-trainer Adriaanse schetste in de clubkrant Ajax Life een inktzwart beeld van zijn eigen club.

Meest karakteristieke uitspraak: 'Zoals het er nu voorstaat, wordt het zelfs moeilijk mijn doelstelling, de eerste vijf plaatsen in de competitie, te halen.'

Aha, Co dekt zich in, zegt de scepticus nu wellicht gevat. Adriaanse voorzag dat: 'Als de club wedstrijden blijft verliezen, ga ik als trainer eruit.'

Probleem - Wat kan er worden geschreven over een wedstrijd die niets voorstelt omdat Ajax het eerste duel met AA Gent met 6-0 heeft gewonnen? - opgelost. In alle ernst: waren er maar meer van zulke trainers. (Of Adriaanse geschikt is een topclub te leiden, of een gevallen topclub, is daarmee natuurlijk nog niet aangetoond.)

Adriaanse spaart in Amsterdam man noch paard. Het is volgens hem 'belachelijk' dat spelers als Machlas, Arveladze en Wamberto nog geen Nederlands spreken en de taal na twee, drie jaar nauwelijks verstaan.

Onlangs nam hij op het trainingsveld de proef op de som met Wamberto. Hij complimenteerde hem na een geslaagde actie uitbundig en schreeuwde lachend dat zijn huis in de fik stond. Ja ja ja Wamberto, je huis staat in de fik! Wamberto verblikte noch verbloosde en lachte zijn trainer vriendelijk toe.

Als Arveladze verzuimt na een wedstrijd de perskamer te bezoeken, moet hij dat bij een volgende gelegenheid tien keer doen. Het is, aldus Adriaanse, meegaan of afhaken. Wie niet meegaat, wordt eruit gegooid, zo zit topsport nu eenmaal in elkaar, enzovoort.

Regelmatig becommentarieert Adriaanse zijn eigen spelers, gedetailleerd, zonder aanziens des persoons en openhartig. Ook daarin onderscheidt hij zich van tal van collega's.

Toen hem donderdag na de wedstrijd tegen AA Gent werd gevraagd wat hij vond van het spel van Winter en Witschge, de twee veteranen die hij een week eerder naast de ploeg had gezet, aarzelde hij geen moment.

Winter had een goede eerste helft gespeeld, aanvallend vooral. 'En van Witschge was het de zwakste wedstrijd van het seizoen.'

De relatie tussen Adriaanse en Witschge stond vorige week onder grote druk. Adriaanse had donderdagavond de keuze uit duizenden woorden, en hij koos voor 'de zwakste wedstrijd van het seizoen'.

Hij zei het al, in Ajax Life: 'Het is meegaan of afhaken.' Wedden dat Witschge het seizoen niet afmaakt bij Ajax?

Adriaanse heeft een missie en wie hem niet onvoorwaardelijk steunt, moet verdwijnen. Off the record wordt in Amsterdam Zuidoost steen en been geklaagd over de dictatuur, maar de positie van Adriaanse is vooralsnog zeer sterk.

En dat is maar goed ook. Weg met de angsthazen en de diplomaten in het voetbal! Zwijgen is zilver en spreken is goud!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden