Ruimte op rechts

ELK JAAR stijgt het aantal toeschouwers in de eredivisie. Dat komt niet door de kwaliteit van het voetbal, want die daalt al een tijdje....

Willem Vissers

Het publiek stroomt vooral toe door de luxe in de stadions en het daarmee samenhangende toegenomen gevoel van veiligheid. Een vader kan weer gezellig met zijn zoon naar het voetbal en steeds vaker gaat moeder de vrouw mee. Voetbal als uitje voor het gezin, net als de dierentuin, het pretpark of de meubelboulevard.

De ongeregeldheden rond het voetbal, zo bleek de laatste jaren, verplaatsten zich naar buiten, ver weg van het gezichtsveld van politie of video-camera. Het gevecht tussen fans van Ajax en Feyenoord in een weiland bij Beverwijk, waarbij een dode viel, markeerde die ontwikkeling. Bovendien zijn in stadions alleen nog zitplaatsen te koop en de zittende houding nodigt minder uit tot vechten dan de staande.

De veiligheid in de stadions was een paar jaar geleden een van de argumenten om de zogenoemde clubcard af te schieten: wat had het voor zin door te gaan met het peperdure experiment, als in de stadions toch niets vervelends gebeurde?

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) maakte driekwart jaar geleden bekend dat het geweld in de afgelopen drie jaar iets was afgenomen, maar het CIV had niet alleen goed nieuws te melden.

Het CIV constateerde ook dat verbaal geweld toeneemt en dat onder de supporters die zich misdragen steeds meer jongeren tussen 12 en 18 jaar zijn. Bijna eenderde van de hooligans behoort tot die leeftijdsgroep van pubers, die kan rekenen op jaarlijkse aanwas. De jongeren zijn volgens kenners van de materie onverschrokken in hun gedrag.

Het CIV had bovendien kritiek op de toegangscontrole bij de stadions, die in veel gevallen onvoldoende was. 'Veel incidenten waren het gevolg van gebrekkige kaartverkoop', meldde het onderzoek. Voor lieden met een stadionverbod bleek het redelijk gemakkelijk om toch op de tribune te geraken. De Raad van Hoofdcommissarissen eiste na het onderzoek maatregelen van de clubs, op straffe van beperkingen bij de inzet van politie.

De kritische opmerkingen van het CIV zijn interessant als ze worden bezien in het licht van recente uitbarstingen van geweld ín de stadions.

Een korte opsomming uit het nog jonge seizoen:

Tijdens Roda - Feyenoord raken tientallen supporters slaags.

Tijdens Vitesse - Utrecht zitten ongeveer vijftig supporters van Utrecht in het familievak van Vitesse, waarbij het tot een uitbarsting komt. De 'gewone' mensen zijn doodsbang.

Tijdens Twente - Ajax breken fans van Ajax los uit hun vak en kost het ze geen enkele moeite chaos te veroorzaken in het stadion.

Tijdens Feyenoord - Ajax wordt Ajax-verdediger Bergdolmo geveld door een aansteker.

En dan, als dieptepunt, de gestaakte wedstrijd van gisteren in Breda. Tijdens NAC - Willem II wordt door fans van de thuisclub zoveel rommel op het veld gegooid, dat de veiligheid van de spelers in gevaar komt. Een mobiele telefoon, aanstekers, golfballetjes, ja zelfs vislood komt terecht in het doelgebied van De Vlieger, waarna scheidsrechter Temmink zich gedwongen voelt het duel te staken.

Het lijkt erop dat het CIV gelijk krijgt. De clubs kunnen in ieder geval nooit zeggen dat ze niet gewaarschuwd zijn. Misschien zijn de clubleiders een beetje in slaap gesust door het succes van de laatste jaren. Het publiek stroomde toch wel toe. Misschien wordt het tijd dat ze weer eens opstaan uit hun pluche stoel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden