Column

Ruimte op Links: 'Voetballen in de Kuip? Vergeet dat maar, Robin'

De mooiste grasmat van Nederland, vindt Van Persie. De rij bij de kroketten is te lang, vindt de KNVB-directeur. Het gekibbel over de toekomst van De Kuip - nieuwbouw of renoveren - is een strijd tussen commercie en romantiek, zegt Willem Vissers.

Robin van Persie in De Kuip. Beeld ANP

Schril is de tegenstelling: eerst is daar die onverholen liefdesverklaring van de voetballer voor een veld en een stadion. Robin van Persie is dolblij met een wedstrijd in De Kuip. Dartelen over de mooiste grasmat van Nederland in het volgens hem mooiste stadion. Gretig voegt hij eraan toe dat meerdere spelers van Oranje er zo over denken. Meer wedstrijden in De Kuip, luidt de wens.

Nou, vergeet dat maar, Robin en co. Het was voorlopig weer de laatste, vrijdag tegen Andorra. De Kuip is voor de KNVB als een oude liefde met een bezoekregeling. De Arena in Amsterdam is de nieuwe tempel, de braadpan van oranje volksvermaak.

Nieuwbouw
Een paar dagen na de lofzang van de voetballer fulmineert de bestuurder, Bert van Oostveen, over het verloop rond het duel met Andorra. Wie de 'haatteksten' van de KNVB-directeur tot zich neemt, gaat bijna denken dat hij een douceurtje ontvangt van de lobbyisten van nieuwbouw. Zit hij in het comité van aanbeveling of zo?

Het nieuwe stadion kost volgens de plannen 300 miljoen euro. Renoveren en uitbreiden is naar het schijnt veel goedkoper, rond 120 miljoen, hoewel de voorstanders van de nieuwbouwplannen dat cijfer in twijfel trekken.

Van Oostveen herhaalt een tirade van een paar weken geleden. Onder de kop 'Buik vol van Oranje' tekende De Telegraaf zijn grieven op. Fans wachten te lang op een kroket. Ze staan in de file, onderweg naar het voetbal (hetgeen bij een nieuw stadion vermoedelijk niet anders zal zijn, want dat moet op bijna dezelfde plek verrijzen). Bij de aftrap vrijdag waren pas 38 duizend van de 43 duizend toeschouwers binnen.

De ontvangstmogelijkheden voor sponsors zijn ontoereikend. Als het regent, worden supporters nat, door dat vermaledijde halve dak. Renovatie is volgens de KNVB-directeur onzinnig. Duurt ook te lang. Bouwen is het devies, bouwen.

Red De Kuip
Ook bij Feyenoord beheerst de discussie de gemoederen. Directeur Gudde van Feyenoord en collega Van Merwijk van het stadion zijn pure bouwadepten. Hun tegenstanders zijn mensen achter Red De Kuip: fans, een aantal architecten, romantici. Zij koesteren het stadion uit 1937. Zij vinden het ook absurd, die peperdure nieuwbouw in een tijd van bezuinigen. Ze willen De Kuip behouden, met zijn unieke sfeer en prachtige veld.

Het is ook de eeuwige strijd tussen commercie en romantiek, tussen houden wat je hebt en wat de vooruitgang heet. Het is de strijd uit het wielrennen, het tennis, uit elke sport die zichzelf serieus neemt. Meestal wint op het eind de commercie. Wie betaalt, bepaalt immers.

Dat het veld zo mooi is, komt mede door de open constructie, omdat de natuur zijn werk kan doen en het veld zo lekker kan aanraken. Wind en regen kietelen en spoelen het gras, wat in al die moderne, dichte bouwsels vaak moeilijker is.

Het is goed dat mensen zich nog verzetten tegen het schier onvermijdelijke. Het is goed dat Red De Kuip bestaat. Het is goed dat de voetballer Robin van Persie vertelt dat hij met Oranje het liefst voetbalt in De Kuip en nergens anders.

Het is goed te horen dat het in voetbal om meer draait dan de rij voor de krokettenkraam.

Willem Vissers is voetbalverslaggever van de Volkskrant.
Reageren?
ruimteoplinks@volkskrant.nl of @vkwillemvissers

 
Fans, een aantal architecten, romantici. Zij koesteren het stadion uit 1937. Zij vinden het ook absurd, die peperdure nieuwbouw in een tijd van bezuinigen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.