'Ruimte in kerken voor opvang vluchtelingen'

Een aantal lege kerkgebouwen in Nederland zijn geschikt om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) wil daarom met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie praten over het huisvestingsprobleem voor asielzoekers.

Opvang voor vluchtelingen en asielzoekers in de AmericahalBeeld anp

Dat heeft Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige van PKN, woensdagmorgen gezegd. Volgens Werkman heeft PKN het Roosevelthuis op conferentiecentrum Hydepark in Doorn al aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat huis is compleet ingericht en biedt plaats aan honderd mensen. PKN roept de protestantse kerken op om actief mee te zoeken naar ruimte.

Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) houdt vluchtelingen in het Roosevelthuis overigens vooralsnog tegen, aldus burgemeester Frits Naafs. 'We hebben al twee asielzoekerscentra met in totaal ongeveer negenhonderd bewoners. Dat is voor een gemeente als deze best veel. Ik vind dat andere gemeenten nu eerst maar eens moeten zoeken.' Huisvesting van vluchtelingen komt donderdagavond in de gemeenteraad ook aan de orde.

'We weten dat veel kerkelijke gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid willen nemen. Dat heeft de kerk eerder ook en met succes gedaan bij de opvang van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië en de Vietnamese bootvluchtelingen.' Volgens Werkman kregen vluchtelingen toen zelfs bij mensen thuis onderdak. 'We vinden dat ook onze plicht.'

PKN benadrukt dat 'het maatschappelijke middenveld' een rol moet spelen bij het asielzoekersprobleem. 'Het is niet alleen een taak voor burgemeesters en gemeenten', aldus Werkman, die aangeeft veel te kunnen doen voor het mentale klimaat. 'Zo is een predikant in Rosmalen al actief om de eventuele komst van vluchtelingen naar het Autotron daar te begeleiden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden