Ruiming van kippen begonnen

De Rijksdienst voor Vee en Vlees is maandag in het Gelderse Laren begonnen met het doden van met vogelpest besmette kippen. De ruimploeg verplaatst zich maandagavond naar de pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei...

ANP en Internetredactie

Vervolgens worden tientallen omringende kippenbedrijven in een straal van een kilometer leeggehaald. Dat maakte minister Veerman van Landbouw maandag bekend na een bezoek aan het getroffen Barneveld.

Het ruimen gaat dag en nacht door, zei Veerman. Hij zei dat zijn ministerie hard bezig is meer capaciteit te zoeken voor het doden en afvoeren van kippen.

Eerder op de dag kreeg het ministerie kritiek van pluimveehoudersorganisatie NOP, omdat het ruimen niet snel genoeg zou gaan. Daardoor zou er onnodig groot risico zijn dat het zeer besmettelijke en fatale virus zich onder kippen verspreidt.

Veerman vindt de kritiek niet terecht. ‘De eerste maatregel die moet worden genomen is het beperken van de contacten. Daar hebben we ons op toegelegd.'

Getroffen boeren kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor de levende dieren die worden geruimd, zei Veerman maandag in Barneveld. Voor reeds gestorven dieren is in de regeling geen vergoeding vastgesteld. De minister wil dat er op nationale schaal een aparte vergoeding komt voor dode dieren.

De ruiming begon maandagochtend bij een pluimveebedrijf in Laren met 9000 waarschijnlijk besmette kippen. De kippen worden gedood met het gas kooldioxide en daarna voor vernietiging afgevoerd.

Het ministerie van Landbouw zoekt naar andere methoden om de kippen te doden, maar sluit het verbranden en verhakselen van dieren uit. Minister Veerman zei dat het moet gaan om ethisch verantwoorde technieken.

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft de afgelopen dagen elf overtredingen van de vogelpestmaatregelen geconstateerd. Het ging vooral om mensen die het vervoersverbod probeerden te ontduiken, aldus een woordvoerder van de AID maandag. Van de overtredingen is proces-verbaal opgemaakt.

In een geval probeerde een bedrijf zaterdag in colonne tien vrachtwagens met opleggers uit de Gelderse Vallei te rijden. De voertuigen zijn naar een kazerne in Stroe gebracht. De vrachtwagens zijn inmiddels vrijgegeven. De AID houdt de opleggers nog vast, omdat nog onduidelijk is of er dieren mee zijn vervoerd.

In Duitsland zijn uit vrees voor vogelpest zeker dertien pluimveebedrijven onder staatstoezicht gesteld. Het gaat om bedrijven in de regio Borken, die aan de Achterhoek grenst.

De Belgische autoriteiten hebben vogelmarkten en tentoonstellingen met pluimvee voorlopig verboden. Het voedselagentschap FAVV verbood daarnaast de afvoer van pluimvee bij zo’n twintig bedrijven in Vlaanderen die recent mogelijk verdachte dieren of eieren uit Nederland hebben geïmporteerd.

Voedingsbedrijf Nutreco heeft in verband met de vogelpest twee kippenslachterijen in Nederland stilgelegd. Het voedingsbedrijf voert de capaciteit bij de twee Belgische slachterijen op om zijn klanten in Nederland te kunnen blijven bevoorraden. Over de financiele gevolgen kon Nutreco nog niets zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden