Ruime meerderheid voor Berlusconi

Silvio Berlusconi krijgt opnieuw de macht in Italië. Zijn centrum-rechtse coalitie heeft bij de parlementsverkiezingen een ruime meerderheid behaald.

Ter linkerzijde verdwijnen de communistische partijen, die in Italië altijd op een aanzienlijke aanhang konden rekenen, geheel uit het parlement. Dat is voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het centrum-rechtse verbond behaalde tussen de 45 en 48 procent van de stemmen. De centrum-linkse coalitie van Walter Veltroni bleef steken op 38 à 39 procent. De Italianen hebben ‘een premier gekozen die geloofwaardig, ervaren en capabel is’, zei Berlusconi’s woordvoerder Paolo Bonaiuti. Zelf liet il Cavaliere, ‘de Ridder’, zich maandagavond nog niet in het openbaar zien. In telefoongesprekken met politieke televisieprogramma’s van de RAI en zijn eigen zender Canale 5, zei hij ‘ontroerd’ te zijn en open te staan voor elke partij ‘die bereid is om met ons Italië te bevrijden’.

(tekst loopt door onder video)
]]>

Moeilijke jaren
Berlusconi gaf aan dat Italië ‘moeilijke maanden en jaren’ tegemoet gaat. De eerste problemen die zijn regering gaat aanpakken, zijn de torenhoge belastingen, het afvaldrama in Napels, de gedaalde koopkracht van families en de overname van het noodlijdende luchtvaartbedrijf Alitalia.

De centrum-linkse leider Walter Veltroni zei gisteravond Berlusconi te hebben gebeld om hem te feliciteren met de overwinning, ‘zoals dat gebeurt in elke westerse democratie’. Die toevoeging liet zich aanhoren als verkapte kritiek op het rechtse kamp in Italië, dat na de verkiezingsnederlaag twee jaar geleden de tegenpartij niet gelukwenste maar haar beschuldigde van fraude met stembiljetten.

Samenwerken
Veltroni zei niettemin bereid te zijn met de regering samen te werken ‘om direct de institutionele hervormingen door te voeren die het land nodig heeft’. Zowel centrum-rechts als centrum-links wil Italië moderniseren door de enorme bureaucratie aan te pakken en het vermolmde politieke stelsel te veranderen.

Interessant wordt de rol van de Lega Nord in Berlusconi’s regering. De separatistische partij van Umberto Bossi haalde voor de centrum-rechtse coalitie 9 procent van de stemmen binnen. Daarmee is zij een uiterst belangrijke partner van Berlusconi geworden. Bossi, die het noorden liefst zou afscheiden van de rest van Italië, vaart geregeld uit tegen ‘de schoften uit Rome’. Hij heeft zich de afgelopen weken fel tegenstander getoond van de overname van Alitalia door AirFrance-KLM, een kwestie waarin de nieuwe regering een doorslaggevende stem krijgt.

Op links was de verslagenheid groot over het historische verlies van de Regenboog-lijst, waartoe de twee belangrijkste communistische partijen van Italië behoren. Fausto Bertinotti, partijleider van de Communistische Herstichting, kondigde gisteren aan af te treden. ‘Dit is een duidelijke nederlaag van onvoorziene omvang’, zei Bertinotti. ‘Het is tijd voor zelfkritiek.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.